Document bombă: CIA a avertizat că nu există nici o dovadă a complicității Trump - Rusia
- Adrian Pătrușcă
- 29 iulie 2020, 13:39
Mai multe documente declasificate marți dezvăluie existența unui conflict între CIA și FBI la sfârșitul anului 2016 în legătură cu utilizarea informațiilor furnizate de fostul spion britanic Christopher Steele.
Unul dintre documente arată că un oficial CIA a declarat în cadrul unei audieri în Comisia Juridică a Senatului că alegațiile lui Steele despre complicitatea Trump – Rusia erau „foarte neverificate”.
În ciuda îngrijorărilor CIA față de afirmațiile lui Steele, lobby-ul FBI de a le include într-o Evaluare a Comunității de Informații (ICA) privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016 a fost încununat de succes.
De asemenea, FBI a continuat să folosească informațiile de la Steele pentru a obține mandat de supraveghere pentru Carter Page, unul dintre membrii importanți ai echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.
Ulterior, anchetatorii au respins mai multe dintre informațiile furnizate de Steele, în dosarul finanțat de Hillary Clinton și Partidul Democrat.
Mai mult, fostul spion britanic a recunoscut el însuși că nu avea nici o dovadă pentru informațiile legate de relațiile lui Trump cu Rusia.
Noile documente declasificate provind dintr-un raport al Comisiei de Informații a Senatului din 21 aprilie, care detaliază modul în care a fost redactată ICA din 6 ianuarie 2017.
Potrivit raportului Senatului, investigatorii FBI i-au informat pe analiștii CIA, pe 20 decembrie 2016, că Biroul dorește să includă informațiile de la Steele în ICA.
James Comey și Andrew Mc Cabe, directorul FBI, respectiv adjunctul său, au negociat cu omologii lor de la CIA și de la Biroul Directorului Comunității de Informații pentru a include informațiile lui Steele, susținând că acestea sunt relevante în chestiunea amestecului Rusiei în alegerile din 2016.
Dar oficialii și analiștii CIA au declarat în Comisia Senatului că au rezerve serioase în legătură cu dosarul Steele, după cum arată noile documentel declasificate.
„Nu am fi inclus niciodată acest raport într-o evaluare făcută doar de CIA, deoarece sursa era atât de indirectă. Și ne-am asigurat ca el să nu fie folosit nici în analiza noastră, iar dacă ar fi fost vorba doar de un document exclusiv al CIA, nu l-am fi inclus deloc”, a declarat directorul adjunct pentru analize al CIA în cadrul comisiei senatoriale.
Informațiile lui Steele au fost incluse în cele din urmă într-o anexă de două pagini a ICA.
Potrivit raportului Senatului, o adjunctă a Agenției de Informații a declarat că, în timp ce era de acord cu părți din anexă care se refereau la eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile americane, afirmațiile despre complicitatea unora dintre membrii echipe de campanie electorală a lui Trump nu erau confirmate.
„Pot să vă spun că nu există nici o informație provenind de la surse (secretizat) care să se coroboreze cu nici una dintre acestea”, a declarat oficiaul CIA în cadrul Comisiei, adăugând că informațiile despre Trump din dosarul Steele erau „foarte neverificate”.
Un analist al CIA a declarat în cadrul Comisiei, pe 18 iulie 2017, că Agenția a avut „o discuție aprinsă” cu FBI privind problema includerii acestor informații în anexă.
John Brennan, directorul CIA de la acea vreme, a declarat că Agenția a „respins” solicitările lui Comey de a include informațile de la Steele în textul ICA.
În cele din urmă, CIA a convenit cu FBI ca informațiile să fie incluse în anexă.
Brennan a declarat că directorul adjunct pentru analiză era „foarte îngrijorat în legătură cu denaturarea ICA prin includerea unui asemenea material”.
Potrivit raportului Senatului, Brennan a declarat Comisiei că a primit un telefon nesolicitate de la cineva din guvernul britanic care afirma că ei nu erau implicați în crearea acestui dosar.
„Dorea să se asigure că eu și alții dintre oficialitățile de vârf ale guvernului american am înțeles că acel agent, Steele, era un fost (secretizat), dar nu mai avea nici o relație în prezent cu (secretizat) și că dosarul nu era coroborat în nici un fel cu vreun suport (secretizat)”, a spus Brennan. „Așa că a dorit să se asigure că există o separare clară aici.”