Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, se opune vehement reintroducerii restricțiilor COVID în România. Măsurile ar putea veni în contextul creșterii numărului de cazuri de persoane pozitive.
Pe fondul creșterii cazurilor de COVID, al temperaturilor extrem de ridicate și al incendiilor de vegetație Spania, Italia, Franța și Portugalia sunt țările care au revenit la restricții. Mai exact, masca FFP2 este obligatorie dacă intri în Italia cu feribotul, trenul sau autocarul. În același timp, în Franța trebuie prezentat certificatul de vaccinare, iar în cazul în care nu ești vaccinat complet, ai nevoie de un test COVID negativ. În plus, dacă a doua doză de vaccin a fost administrată cu mai mult de nouă luni în urmă, se recomandă și doza a 3-a.
Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a fost chestionat ce părere are despre posibilitatea introducerii restricțiilor și în România. "Știți foarte bine că am votat împotriva pașaportului verde digital și împotriva prelungirii pașaportului verde digital. Țineți minte că în Italia nu puteai merge nici la muncă dacă nu aveai acest pașaport verde digital. Adică e împotriva măsurilor politice și sunt și ineficiente, inutile și inepte și au produs pagube imense și ireparabile, inclusiv în sănătate".
Medicul Tudor Ciuhondaru se opune restricțiilor COVID
De asemenea, medicul a explicat că va vota întotdeauna împotriva măsurilor și că nu mai vreau să vadă niciodată spitale închise. El a vorbit și despre cazurile oamenilor care au fost umiliți pentru că nu puteau să aibă acces la tratament, pentru că cineva le cerea un pașaport verde.
"Din punctul meu de vedere nu o mai luăm de la Adam și Eva, după 2 ani de pandemie. Lucrurile acestea par aberante, pentru că avem acea strategie coerentă de care tot vorbesc de aproape 2 ani de zile bazată pe diagnostic precoce, pe testare, pe acces la medicamente, pe măsuri de protecție, individuale, pentru accesul în spitale, pentru a asigura ceea ce înseamnă tratament.".
Faptul că anumite țări se gândesc și au pus în aplicare noi restricții este incredibil pentru medic. El consideră că, în momentul de față, virusul este departe de a reprezenta în mod concret o amenințare majoră. De asemenea, el a făcut o aluzie la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. "Mă bucur că, în sfârșit, după 2 ani de când am răgușit spunând aceste lucruri, a trebuit să vină domnul Rafila cu astfel de măsuri aplicate pe sistemul de sănătate". El a mai adăugat un lucru important despre autoritățile din România: "După 2 ani de pandemie, pe autoritățile astea nu le mai crede nimeni. Dacă se vine iar cu restricții, s-ar putea să ne trezim cu un val enorm de nemulțumiri, pentru că deciziile astea politice aberante ne-au făcut să murim de foame înainte de a muri de coronavirus"
Reintroducerea restricțiilor în Europa
Tudor Ciuhodaru și-a prezentat părerea și despre încercarea de reintroducere a restricțiilor în țări din Europa. El a dat exemplul Franței, unde s-a încercat reintroducerea pașaportului verde digital, dar Adunarea Națională din Franța a votat împotriva acestui proiect de lege.
În încheiere, medicul a adus lămuriri despre cum trebuie tratate persoanele contaminate cu virusul în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3. "Aveau 21 de zile de carantină pentru asimptomatici. Nu că lucrurile astea nu ar trebui să fie evoluate, dar pe de altă parte, dacă vorbim despre faza post-pandemică, dacă vreți, de conviețuire cu coronavirusul sau cu altă infecție, orice altă infecție cu transmitere respiratorie sau digestivă, lucrurile care țin de bun simț, de igienă, de respectare a regulilor de protecție individuală sunt cele care vor face diferența corect".