Doctorul de chelioşi: îţi pune păr cu 1,5 € firul

Doctorul de chelioşi: îţi pune păr cu 1,5 € firul

Irinel Nedelcu face implanturi de păr din 1997. În 14 ani de muncă, a făcut fericiţi 10.000 de oameni. Primul scăpat de chelie a fost un comerciant turc.

Când s-a apucat dermatologul Irinel Nedelcu, din Bucureşti, de pus păr chelioşilor, piaţa medicinei estetice era ceva atât de nou, încât puţini români ştiau că, în câteva ore, pot scăpa de chelie. Specializarea şi mâna pentru partea asta a medicinei şi-a făcut-o în Austria, unde a învăţat cum smulgi părul dintr-o parte şi-l plantezi în creştetul capului, ba chiar rămâne acolo toată viaţa pacientului.

"În '97, internetul în casele oamenilor era aproape inexistent. Toată informaţia se canaliza în ziare şi la televizor. Şi aşa am început să ne facem cunoscuţi", spune Irinel Nedelcu.

Dacă la început implanta maximum 1.000 de grefe, tehnica a evoluat şi astăzi face operaţii în timpul cărora pune până la 3.000 de fire de păr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu faci nicio diferenţă

Clinica de diagnosticare şi tratament pentru afecţiunile părului este undeva la parterul unui bloc din sectorul 6. Acolo funcţionează încă din '97, în trei camere dintr-un apartament. Irinel Nedelcu se pregătea pentru o operaţie şi tocmai sterilizase sala unde urma să aibă intervenţia chirurgicală. "E un bărbat cu o chelie imensă, adică de la frunte spre creştetul capului", explică medicul.

În 10 ore, atât cât va dura toată operaţia, îi va pune 3.000 de grefe păroase. După câteva săptămâni, timp în care locul de unde au fost preluate grefele se va vindeca, iar chelia acoperită va prinde rădăcinile noilor fire, fericitul scăpat de chelie va avea păr, dar un pic mai rar. În rest, spune medicul Nedelcu, nu se va sesiza nicicum că individul şi-a făcut un implant.

Cum se face intervenţia

Dermatologul mai spune că, înainte de a accepta un pacient, are nevoie de un istoric al problemelor medicale. Pe lângă asta, starea psihologică a celui care vrea să scape de chelie e şi mai importantă. Pe obsedaţii care vor să transforme o calviţie într-un păr mătăsos şi des, îi refuză. Ăia n-au nevoie de el, ci de un psihiatru: "Nu poţi face o claie de păr dintr-o chelie. Poţi doar ameliora imaginea de «cap fără păr»".

Nici pe pacienţii cu boli autoimune nu-i poate opera, dar nici pe cei care suferă de afecţiuni ale pielii capului. Părul este analizat la un foliculoscop, care arată în detaliu cum arată firele, apoi la un tricoscan, aparat care măsoară densitatea şi grosimea firelor. Când sunt hotărâţi ca medicul să intervină, operaţia se programează: "De obicei, la sfârşitul săptămânii, pentru că echipa constă în patru medici şi opt asistente, pentru o intervenţie complexă, sau doi medici şi patru asistente, pentru una mai mică. Cum noi mai avem posturi şi în spitalele de stat, cel mai bine facem programările pentru weekend".

"Nu sunt «puitor» de păr!"

Pentru pacienţi, mai explică Nedelcu, operaţia este foarte relaxantă. În timp ce medicii "culeg" grefele de păr de pe ceafă, ca să le pună apoi pe chelie, ei se pot uita la televizor, pot citi o revistă sau pot asculta muzică. În decursul celor zece ore cât durează operaţia, se fac pauze de masă, de toaletă, dar şi de ţigară: "E dificil pentru un pacient fumător, care e şi conştient în timpul operaţiei, pentru că anestezia e locală, să nu fumeze. Şi-atunci am decis să ne spună ori de câte ori vrea să facă ceva şi oprim operaţia".

Cu ajutorul unui ac lung, ca o andrea, smulge firele din partea păroasă. Sunt două tipuri de transplant: cel prin tehnica "Fue", în care este prelevată grefă cu grefă, şi "Strip", în care este prelevată o fâşie întreagă de piele. Pe lângă diferenţa de tehnică, mai există şi o diferenţă de preţ. Smulgerea individuală e mai scumpă. Costă 1,5 euro pe fir. "Strip" e un euro pe fir şi lasă o cicatrice fină, pe care însă va creşte păr.

"Oamenii care vor să-şi schimbe aspectul îşi fac implant de păr. Nu sunt frustraţi şi nu sunt ciudaţi", îşi descrie Irinel Nedelcu pacienţii. Spune că au fost sportivi, politicieni şi mulţi oameni simpli care au strâns bani ca să se aibă o mulţumire când se uită dimineaţa în oglindă: "Este o tehnică complicată. E o medicină meticuloasă. Sunt doctor, nu «puitor» de păr".

"Dom'le, mi-ai schimbat definitiv viaţa!"

În '97, când abia deschisese clinica, la cabinet a venit un turc. Primul pacient din istoria celor 10.000 a lui Nedelcu. "Era bine făcut, avea afaceri pe-aici, prin România, şi dintr-un om cu chelie l-am făcut un om frumos", povesteşte medicul. Reacţia turcului l-a făcut însă să zâmbească. "Mi-a spus la o lună după operaţie, când a văzut că părul nou e tot acolo şi că nu-i cade: «Dom'le, mi-ai schimbat definitiv viaţa!»".

Cel mai în vârstă pacient avea 65 de ani. Bărbat zdravăn. Îi lipsea un singur lucru în viaţă: părul. Irinel Nedelcu mai povesteşte cum a ratat însă să crească media de vârstă a celor care au scăpat de calviţie: "Acum câţiva ani, mi-a dat telefon un eleveţian. Ne găsise pe internet şi a sunat să întrebe de implant. A venit în România, am constatat că-şi făcuse deja un implant, dar voia să aibă un păr des, bogat. În glumă, i-am zis că-i păcat să-l mânie pe Dumnezeu. Şi la vârsta aia. S-a supărat şi a plecat. Eu zic că a fost vorba de o comunicare defectuoasă". FIR CU FIR . O operaţie poate dura şi 10 oreFOTO:  VLAD STĂNESCU

"Nu poţi face o claie de păr dintr-o chelie. Poţi doar ameliora imaginea de «cap fără păr»." IRNEL NEDELCU, medic dermatolog

SCHIMBĂRI

Meşele şi şuviţele sunt expresia frustrărilor

Doctorul Irinel Nedelcu spune că pacienţii lui pleacă de la cabinet cu o încredere nemaipomenită în ei: "E dovedit că oamenii cu chelie au cu 40% mai puţine şanse să fie angajaţi, de exemplu. Unul care are o calviţie abordează nefericita întâmplare prin trei căi: o ignoră, face implant sau se tunde scurt, scurt. A patra variantă, cu meşele sau cu şuviţa aşezată frumos peste chelie este o expresie a frustrărilor". Citiţi şi:

  • Tristul adevăr: aparatul de ras, cel mai bun leac pentru chelie
  • Nu vă spălaţi părul cu apă fierbinte şi şamponaţi-l de 2 ori
  • Cum şi cât de des să îţi speli părul ca să îl menţii sănătos
  • Top zece alimente de consumat ca să nu îţi mai cadă părul