Oana Cuzino pare sa se afle in elementul ei atat in lumea televiziunii, cat si la radio si in presa scrisa. Iar de profesia de medic nu s-a instrainat niciodata.
Prezinta doua emisiuni la Pro TV, “Ce se intampla, doctore” si “Stilul Oana Cuzino”, se implica in activitatea editoriala a revistei «Ce se intampla doctore” si raspunde intrebarilor publicului de la microfonul Info Pro, pe teme legate tot de medicina. Desi pare ca a lasat medicina pentru media, Oana se incapataneaza sa poarte halatul alb la o clinica particulara din Bucuresti.
“Pana in 2005, am lucrat la Clinica Ana Aslan, dar, dupa ce am luat si examenul de medic primar si mi-am sustinut lucrarea de doctorat, am ales o clinica mult mai discreta, din lipsa de timp. E o clinica particulara, doar pentru prieteni si oameni foarte, foarte apropiati”, ne lamureste Oana.
Dintre toate specializarile medicale a ales geriatria pentru ca a fost inca de mica preocupata de transformarile care au loc de-a lungul vietii unui om si de ideea ca tineretea poate fi cumva pastrata. Nu a crezut niciodata ca moartea poate fi vindecata, precum o boala, dar a sperat ca oamenii pot imbatrani frumos.
Despre stirile de senzatie
Presa scrisa, televiziunea si radioul i-au implinit o alta latura a personalitatii, cea a nevoii permanete de interactiune cu publicul, intr-un moment in care, doctor rezident fiind, se simtea destul de izolata de munca de medic asa cum si-o imaginase ea. Completarea fiselor de externare si rapoartele de garda la care asista fara sa inteleaga mare lucru ii lasau un gust destul de amar.
Ar fi vrut sa stea ore intregi la capul pacientilor, sa ii salveze. De asemenea, simtea nevoia sa comunice, sa-i invete pe oameni, sa impartaseasca din ceea ce acumulase . Iar colaborarile la diverse publicatii au devenit debuseul perfect pentru Oana.
Debutul in presa scrisa a avut loc in 1998, la cotidianul “National”, dupa care au urmat colaborari, pe aceleasi teme medicale cu Gardianul si Libertatea. I-a fost destul de dificil sa adapteze limbajul medicinei in cel accesibil publicului larg, pe care il presupunea presa, dar s-a adaptat repede la noul context pastrandu-si reperele valorice in care credea.
“Am inteles repede limbajul presei, desi nu eram intotdeauna de acord cu el. Prima fraza memorabila pe care am primit-o odata cu refuzul unui material a fost “Unde este senzationalul aici? Macar titlul trebuie sa contina ceva socant. Rescrie-l!”.
Eu cred ca poate uneori platim aceasta goana dupa adrenalina, tinand tot timpul cititorii cu inima la gura. A scazut mult la romani pragul de sensibiltate la subiecte cu adevarat importante, pentru ca acestea au un procent mic de “senzational”. De felul meu nu-mi place sa exagerez, asa ca televiziunea si emisiunile medicale mi-au oferit sansa unei abordari realiste”. Munca la revista
Dupa sase ani de televiziune, in 2005, se intorcea la presa scrisa, odata cu implicarea ei in realizarea revistei “Ce se intampla doctore». I-a ajutat foarte mult in activitatea la revista faptul ca a redactat deja doua carti: “Sunt gravida. Ce sa fac?” si “Frumusetea nu este o misiune imposibila”.
Pentru ca Oana este de cinci ani mamica, fetita ei, Naomi, punand-o uneori in dificultate, mai ales cand se abate asupra micutei vreuna din bolile copilariei. Si nu pentru ca medicul Oana nu ar face fata, ci pentru ca mamica Oana nu isi poate controla perfect panica in astfel de situatii.
Sanatate pe unde radio
Oana Cuzino nu s-a limitat doar la presa scrisa si televiziune, ci este prezenta si pe undele radio, dimineata, la Info Pro, cu o “pastila” purtand aceeasi denumire care a consacrat-o la Pro TV: “Ce se intampla doctore”.
Din iunie, Oana Cuzino va modera si mai multe conferinte avand ca subiect stilul ideal de viata, organizate tot sub umbrela brandului “Ce se intampla, doctore?” “Vom debuta pe 11 iunie cu primul seminar, dedicat alimentatiei sanatoase in primul rand, dar la care vor fi prezenti atat specialisti din domeiul nutritiei, cat si oameni indragostiti de sport si miscare”.
Aceste seminarii, continua Oana, sunt “un prim pas important pentru ca oamenii din Romania sa inteleaga ca o viata sanatoasa nu este o notiune abstracta, nu inseamna frustrare, ci este o practica de zi cu zi, ce aduce o stare buna si iti poate spori pofta de a trai.”
Care pe care
Mamica doctorita
Fetita Oanei Cuzino, Naomi, traieste cu medicul in casa, dar lucrurile se complica uneori pentru Oana. Atunci cand vede simptomele vreunei boli, mamica din ea se panicheaza, dar apare «doctorul» Oana. “In fata copiilor, a rudelor apropiate se instaleaza mai greu detasarea. Mai ales ca iti trec prin cap boli mai grave care se manifesta la fel - febra, greata, varsaturi...Pana cand nu se insanatoseste Naomi, pe mine nu ma paraseste panica, desi, e adevarat, am avantajul ca nu mai astept cu sufletul la gura medicul si mai evit spitalele”.