Dobre (PNL): Se pune problema unei reforme ample a întregii administraţii publice

Dobre (PNL): Se pune problema unei reforme ample a întregii administraţii publice

Liberalul Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor, susţine că este nevoie de o reformă amplă a administraţiei publice care să aibă în vedere, printre altele, redefinirea atribuţiilor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

"Trăim un moment, în aprecierea mea, în care se pune problema unei reforme ample a întregii administraţii publice, atât la nivel central, cât şi judeţean şi local, o reformă care trebuie să aibă în vedere capitolele mari, mă refer la regionalizare, mă refer la redefinirea atribuţiilor atât de primari, preşedinte de judeţ, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, atribuţiile ministerelor şi modul lor de funcţionare, o delimitare cât mai bună, de unde începe profesionalismul sută la sută şi până unde poate merge politicul", a declarat, luni, la RFI, Victor Paul Dobre.

În opinia sa, reforma trebuie să aibă în vedere un consens major al marilor partide politice. ''E greu să faci reformă în condiţiile unui an electoral, în condiţiile unui Guvern tehnocrat, care are un sprijin în Parlament, dar nu are o reprezentare politică în Parlament, dar ceea ce mi se pare important şi subliniez e revenirea în spaţiul public a acestei dezbateri, prin intervenţia la nivelul primului-ministru (...). Problema responsabilităţilor, aşa cum sunt definite în prezent, eu zic că se impun modificări, responsabilităţile primarului, ale viceprimarului, ale Consiliului, ale aparatului Primăriei şi lucrul ăsta merge şi la nivelul Consiliului Judeţean şi mai departe la nivelul administraţiei publice centrale", a adăugat liberalul, citat de Agerpres.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul intenţionează să lanseze în dezbatere, în perioada următoare, principiile de reformă în administraţia publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Intenţia mea este chiar să merg săptămâna viitoare, luni, în Parlament, în Camera Deputaţilor, în care să lansăm dezbaterea, să vin acolo cu câteva idei pe care le avem legate de reforma administraţiei. Cert este că vrem să abordăm partea de reformă a statutului funcţionarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcţionarului public şi la nivel central, şi la nivel local. Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competenţă, transparenţă şi profesionalism atât în procesul de recrutare a funcţionarilor publici, cât şi în procesul de evoluţie a carierei lor. Să recâştigăm încrederea în faptul că funcţionarul public lucrează în interesul cetăţeanului, în primul rând, şi că nu trebuie să depindă pe ascuns de politic", a declarat Cioloş, la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România.

Potrivit şefului Executivului, dezbaterea pe principiile reformei administraţiei se va desfăşura în aprilie şi mai.