Doborârea dronei în Marea Neagră ridică o mulțime de întrebări, iar oficialii americani spun că avioanele rusești Su-27, implicate în incident, au suferit „probabil” anumite avarii, ceea ce indică faptul că „coliziunea nu a fost deliberată”.
Drona americană MQ-9 „Reaper”, interceptată marți, 14 martie, de două avioane de vânătoare rusești în Marea Neagră și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, potrivit unui înalt oficial militar american.
Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul. Jurnaliștii americani spun că incidentul a avut loc la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Peninsula Crimeea, în apele internaționale.
Ar fi putut fi un accident?
Întâlnirea dintre două avioane rusești și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aparatului fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai semnificativă confruntare dintre SUA și Rusia, recunoscută public de la invazia totală a Ucrainei de către Rusia în urmă cu mai bine de un an. Ca atare, ridică o mulțime de întrebări și reprezintă un moment plin de pericol.
„Pe baza acțiunilor piloților ruși, este clar că a fost ceva nesigur, neprofesionist”, a fost verdictul secretarului de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder. „Cred că acțiunile vorbesc de la sine”, mai spune oficialul. În acea perioadă, generalul Ryder a spus că nu a existat o comunicare directă între armatele ruse și americane.
John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.
Cum s-au comportat piloții ruși
O reconstituire prin intermediul animației grafice a incidentului a fost realizată de televiziunea americană CBS. În mod intenționat, piloții ar fi aruncat combustibil în timpul unor manevre de plonjare pe sub dronă. Scopul mișcărilor a fost de a deruta senzorii de direcție ai dronei și de a-i gripa motorul. Unul dintre avioane ar fi lovit direct elicea dronei, motiv pentru care se presupune că cel puțin un aparat de zbor rusesc a fost avariat în urma incidentului.
„De câteva ori înainte de coliziune, cele două avioane Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesional. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a declarat Comandamentul European al armatei într-un comunicat.
Ce se spune despre încercările Rusiei de a recupera drona
Gen Ryder nu a spus unde a aterizat sau dacă marina rusă încearcă să recupereze drona. Înregistrările audio care circulă pe rețelele de socializare par să indice că un fel de operațiune de recuperare a Rusiei a fost în desfășurare. Dar acest lucru nu a fost confirmat.
În mod clar, Washingtonul nu ar fi fericit dacă o astfel de tehnologie de supraveghere sensibilă ar cădea în mâinile Rusiei.
De asemenea, oficialii americani spun că cred că avioanele rusești Su-27 implicate au suferit „probabil” anumite avarii, ceea ce indică faptul că o coliziune nu a fost deliberată. „Știu că departamentul de stat și-a expus îngrijorările cu privire la incident direct guvernului rus”, a adăugat generalul.
Acest incident îl pune într-o situație delicată pe Joe Biden
Pentru Joe Biden, hotărât să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, acesta este un moment delicat. Nu doar armele occidentale ajută Ucraina să reziste invaziei Rusiei.
Este, de asemenea, o cantitate mare de informații în timp real cu privire la fiecare aspect al operațiunilor militare ale Rusiei, inclusiv mișcarea navelor în Marea Neagră și lansarea de rachete care vizează ținte în toată Ucraina.
De la apărarea infrastructurii naționale critice a Ucrainei până la planificarea propriilor operațiuni ofensive, Kievul depinde foarte mult de fluxul constant de informații.
Din motive evidente, oficialii americani nu vor fi atrași de măsurile de precauție suplimentare pe care operațiunile sale de supraveghere le vor implica acum. Washingtonul vrea să-i mențină în continuare, dar dorește să evite utilizarea forței și riscă să fie atras într-o confruntare mai directă cu Moscova, scrie BBC.