Dobânzile la depozite scad odată cu interesele băncilor
- Adam Popescu
- 13 aprilie 2010, 17:01
Acum, că lichiditatea în piaţa bancară şi-a revenit, finanţatorii scad bonificaţiile la economii, acest trend fiind alimentat şi de hotărârile pe care banca centrală le ia cu privire la dobânda-cheie.
Pe măsură ce nu vor mai avea nevoie de banii populaţiei ţinuţi în depozite, băncile vor scădea şi bonificaţiile, spun economiştii.
Acest trend este alimentat şi de deciziile Băncii Naţionale a României (BNR) care a scăzut de la începutul anului de trei ori dobânda de politică monetară până la 6,5 %. „Dobânzile la economii sunt mici şi vor continua să scadă în perioada următoare”, ne-a declarat analistul financiar Dragoş Cabat.
În schimb, el spune că la capitolul credite nu ar trebui să ne aşteptăm la o depreciere puternică a costurilor pentru finanţare. „Băncile au încă riscuri foarte mari din cauza creditelor neperformante şi trebuie să ţină dobânzile ridicate.
În mod normal, dacă BNR reduce dobândacheie, la depozite se va simţi rapid o depreciere cu 0,5% a bonificaţiilor. La împrumuturi, reducerea se va simţi numai după o lună, două, şi ea va fi cu doar un sfert de procent”, ne-a mai spus Cabat.
El crede că, în momentul în care va scădea presiunea pe împrumuturile neperformante, atunci se va vedea şi o coborâre mai accentuată a dobânzilor.
Bonificaţiile economiilor, apropiate de valoarea BNR
Conform analizei realizate de site-ul financiar Conso.ro, din februarie până în prezent dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni s-au diminuat cu 0,7%, pe toată piaţa. Acestea au ajuns de la o cotaţie de 7,5% la 6,8%. În euro, pe aceeaşi perioadă, bonificaţiile nu au avut parte decât de o depreciere de 0,1%, până la 2,9%. De la începutul lunii, BCR a redus cu 0,8% toate bonificaţiile la depozitele cu maturitate între o lună şi 12 luni. În schimb, RBS România are o dobândă de 6% pentru depozitele în lei pe 12 luni.
Se duc în jos costurile la creditele în lei
La credite, CEC Bank a anunţat, de asemenea, că va reduce dobânda de bază Prime Rate (PR), aplicată creditelor în lei şi euro. Astfel, la creditele în lei, costul de bază va ajunge la 10,75% pe an de la 11,25% pentru persoanele fizice. La euro, dobânda de bază pentru persoanele fizice şi juridice se reduce de la 7,25% la 6,90%.
UniCredit Ţiriac Bank a lansat un credit imobiliar în lei, cu o dobândă anuală efectivă (DAE) sub 10%.
Şi GE Money, divizia de servicii financiare a General Electric, reduce cu un 1%, astfel noua marjă fiind de 5,5%, dar în anumite condiţii.
La fel şi Bank Leumi România a lansat linia de credit Business Plus, cu dobândă fixă pe toată perioada facilităţii, de numai 8,9% pe an la creditele în RON. Pentru luna aprilie, RBS România practică o dobândă de 15,99% la creditele de nevoi personale în lei şi de 6,5% pentru cele în euro.
„Dobânzile la economii sunt mici şi vor continua să scadă în perioada următoare, alimentate şi de BNR.”, DRAGOŞ CABAT, analist financiar