Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins joi nivelul de 7,05%, față de 6,99% cât a fost ieri. Joia trecută, indicatorul era 6,76%, conform datlor emise de Banca Națională a României.
Un nivel mai mare al indicelui ROBOR a fost atins pe 28 iulie 2010, când era 7,07%. La începutul anului indicele ROBOR la trei luni era 3,02%, iar în urmă cu un an era situat la 1,5%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei. La acel moment indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Evoluția indicelui la șase și 12 luni
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut și el, la 7,24%, în condițiile în care în urmă cu o săptămână acesta a înregistrat valoarea de 6,90%.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 7,39% de la 7,33%.
ROBOR reprezintă rata medie pentru dobânda la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
În primăvara anului 2019, a fost introdus IRCC care a înlocuit indicele ROBOR.
IRCC reprezintă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, iar pentru acesta există două situații: indice trimestrial și indice zilnic.
În ceea ce priveşte acest indice, ce este reglementat de OUG 19/2019, valoarea lui este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.
Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.