Dobânzi cosmice la credite. Schema prin care instituțiile nebancare scot ultima piele de pe moldoveni

Rapid Finance/ Sursa foto: rise.md

Republica Moldova. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) îi îndeamnă pe moldoveni să depună petiții dacă au constatat prevederi ilegale la contractarea unui credit de la instituțiile nebancare. Apelul a fost făcut după ce instituția a constatat mai multe încălcări în sistemul Rapid Finance.

Rapid Finance, dobânzi ilegale în contracte

CNPF a constatat încălcări în câteva contracte de creditare încheiate cu Rapid Finance.

„Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în raport cu contractele încheiate de către OCN „CASH & GO” SRL (cunoscută sub denumirea comercială „Rapid Finance”), comunică despre constatarea de către CNPF în mai multe contracte supuse examinării, a încălcării prevederilor legale referitoare la limitele aplicate la rata dobânzii”, se arată într-un comunicat CNPF.

Totodată, CNPF spune că reprezentanții companiei au obstrucționat procedura de control.

„ CNPF a inițiat o procedură administrativă de control (Hotărârea CNPF nr. 28/22024), a cărei desfășurare a fost imposibilă din cauza acțiunilor de obstrucționare manifestate de către OCN „CASH&GO” SRL. În imposibilitatea realizării acțiunilor de control, nu pot fi excluse suspiciuni rezonabile de admitere a încălcărilor respective şi în alte contracte”, declară CNPF.

Drept urmare a imposibilității de a studia și alte contracte, instituția a făcut un apel către consumatorilor-clienți ai acestei organizații. Aceștia sunt îndemnați să depună o petiție însoțită de copia contractului și alte informații relevante pentru verificarea clauzelor contractuale. Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, în primul trimestru al anului 2024, OCN „CASH&GO” SRL a raportat 1770 beneficiari de credite.

Credite bancare. Sursa foto: pixabay.com

Rambursare care depășește de 7 ori valoarea creditului

Pe rețelele de socializare, mai mulți internauți au plasat informații și comentarii. Aceștia menționează că, în unele cazuri, au fost nevoiți să întoarcă instituției nebancare practic de 7 ori mai mult decât suma contractată.

„Eu lor pentru un credit de 2000 le-am întors 14.000, din cauza că era carantină și 3 luni nu am lucrat”, a scris un tânăr, conform unimedia.md.

Sursa: unimedia.md

Într-o anchetă Rise Moldova, mai multe persoane au declarat că au luat țeapă. Totul,  după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL.

O petiție în adresa CNPF poate fi depusă AICI