Doar un pas până la arestarea lui Putin. Totul depinde de un singur om

Vladimir Putin / Sursa: Arhiva EVZ

Autorităţile din Ucraina au cerut celor din Brazilia, țară condusă de un mare prieten al Rusiei, să-l aresteze pe președintele Vladimir Putin, dacă va participa la summitul G20, pentru a putea fi judecat pentru crimele de război comise de militarii ruși pe care i-a trimis să invadeze țara vecină.

Ucraina insistă pentru aducerea lui Putin în fața Curții Penale Internaționale

Procurorul general ucrainean a declarat că a primit informații care indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ar putea participa luna viitoare la summitul G20 din Brazilia și a cerut autorităților de acolo să pună în aplicare un mandat de arestare emis pe numele acestuia acestuia dacă lderul rus se va la întâlnire.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis în luna martie 2023 un mandat de arestare împotriva preşedintelui Putin, la aproximativ un an după invadarea pe scară largă a Ucrainei, acuzându-l de crima de război de deportare a copiilor.

Autorităţile din Rusia neagă acuzațiile de crime de război, iar administraţia de la Kremlin a respins mandatul ICC ca fiind „nul și neavenit”.

Întrebat dacă s-a luat o decizie cu privire la participarea dlui Putin la reuniunea celor 20 de economii importante ale lumii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni: „Nu. Când se va lua o decizie, vă vom anunța”.

Puțin probabil ca Brazilia să-l aresteze pe dictatorul de la Kremlin

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a declarat într-un interviu pentru Reuters că „este important ca comunitatea internațională să rămână unită și să-l tragă la răspundere pe dl Putin”.

Pe baza „informațiilor conform cărora dl Putin ar putea participa la summitul G20 din Brazilia, aș dori să reiterez că este o obligație pentru autoritățile braziliene, ca stat parte la Statutul de la Roma, să-l aresteze dacă îndrăznește să se prezinte”, a spus dl Kostin, referindu-se la tratatul care stă la baza constituirii CPI.

Curtea Penală Internațională. Sursa foto: Dreamstime.com

„Sper cu adevărat că Brazilia îl va aresta, reafirmându-și statutul de democrație și stat ţară guvernată de principiile statului de drept”, a spus el. Nerespectarea acestui lucru riscă să creeze un precedent pe baza căruia lideri acuzați de infracțiuni pot călători cu impunitate, a spus el.

Autorităţile din Brazilia, țară condusă de președintele de extremă stânga și fost condamnat pentru corupție, Lula da Silva, i-au trimis lui Vladimir Putin o invitație standard pentru întâlnirile din 18-19 noiembrie de la Rio de Janeiro ale grupului G20, dar nu au primit nicio indicație că acesta intenționează să participe, au spus doi oficiali guvernamentali brazilieni.

CPI nu comentează

Cabinetul procurorului CPI a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al instanței a reiterat că se bazează pe statele părți și pe alți parteneri pentru a-și pună în practică deciziile, inclusiv mandatele de arestare.

Statele membre „au obligația de a coopera în conformitate cu tratatul fondator al curții”, a spus purtătorul de cuvânt Fadi El Abdallah.

În ciuda mandatului CPI, Vladimir Putin a efectuat în septembrie o vizită oficială de stat în Mongolia, iar refuzul autorităţilor de acolo de a-l aresta a fost criticat de oficialii din Ucraina ca o lovitură pentru justiția internațională.

Anul trecut, însă, Vladimir Putin a stat departe de o întâlnire a națiunilor BRICS din Africa de Sud, la care a participat online. CPI, cu 124 de state membre, a fost înființată în 2002 pentru a urmări penal crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune atunci când statele membre nu doresc sau nu pot face acesle lucruri ele însele.

(REUTERS - Traducere RADOR RADIO ROMÂNIA)