Evenimentul ZileiEconomieDoar opt firme din România pot exporta carne de porc în UE. Toate sunt în același județ

Doar opt firme din România pot exporta carne de porc în UE. Toate sunt în același județ

Doar opt firme din România pot exporta carne de porc în UE. Toate sunt în același județ
Vicepreşedintele ANSVSA, Octavian Ilişoi, a afirmat că doar opt firme din România au dreptul să exporte carne de porc în UE și se află toate în judeţul Suceava

Judeţul Suceava este singurul din ţară care a reuşit să prevină pesta porcină africană, informează ziarul Botoșăneanul, care citează Adevărul. Cele opt firme care au liber la export au fost informate în acest sens de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Instituţia sanitar-veterinară le-a comunicat exportatorilor decizia 2019/1900 a Comisiei Europene din 12 noiembrie 2019.

Cei opt procesatori sunt autorizaţi pentru schimb intracomunitar şi export de produse (carne de porc tranşată, produse din carne etc.) şi export în pieţe terţe. Cele opt firme sunt: Carpatis Suceava, Rogelya Fălticeni, Raitar Suceava, Superstar Rădăuţi, Harald Măzănăeşti, Killer Horodnic de Jos, Facos Suceava şi Bicarus Bilca. Mai sunt şi alţi procesatori în ţară care pot face comerţ, însă doar pe teritoriul ţării, nu și în Uniunea Europeană.

Prefectura Suceava şi Comitetul Local de Combatere a Bolilor au instituit, încă din 2016, un grad de alertă crescut în judeţ, cu reguli de bio-securitate sporite, în urma cazurilor de pestă porcină africană din Ucraina.

 

 

 


Accesează: