În Săptămâna Mondială a Glaucomului, medicii oftalmologi din întreaga lume atrag atenția asupra acestei boli, care apare pe nevăzute, poate avansa rapid și care, netratată, duce sigur la orbire. „Vederea odată pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. De aceea, este esențial ca oamenii să meargă regulat la consultații, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienții diagnosticați să revină la medic, pentru urmărirea bolii”, a explicat, ieri, conferențiar doctor Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom.

Statistici îngrijorătoare

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al doilea suferind de glaucom nu știe că e bolnav, în condițile în care 80 de milioane de oameni au această afecțiune. În țara noastră, însă, e greu să faci o statistică, întrucât lipsesc programele de prevenție, în cadrul cărora să fie depistată boala, iar românii nici nu au obișnuința de a merge regulat la doctor, spun experții. Totuși, potrivit estimărilor Societății Române de Glaucom, peste 140.000 de români suferă de această boală.

Glaucomul este o boală parșivă, pentru că se instalează fără să conștientizezi asta și nu produce dureri. Bolnavii nu au alte simptome cu excepția îngustării câmpului vizual, așa că de cele mai multe ori diagnosticarea se face foarte târziu. De aceea, recomandarea cea mai importantă pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic, preventiv, astfel:

● sub 40 – o dată la 4 ani;

● între 40 și 54 de ani – o dată la 3 ani;

● între 55 și 64 de ani – o dată la 2 ani;

● peste 65 ani – anual sau chiar o dată la 6 luni.

În plus, orice persoană cu factori de risc mari ar trebui să se testeze macar o dată la doi ani după vârsta de 35 de ani.

Factorii de risc

Factorii de risc cei mai importanți sunt diabetul și istoricul de glaucom în familie. Pentru cei care au un părinte, un frate sau o soră cu glaucom – adică rude directe-, riscul este și mai crescut. Alți factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută (nici ea nu doare), vârsta (riscul de apariție a glaucomului crește ușor cu fiecare an de viață, în special la persoanele de peste 60 de ani) și miopia severă, explică conf.dr. Vasile Potop (foto).