Doar 51 la sută dintre francezi mai vor în UE. Francois Hollande: ieșirea din Europa înseamnă ieșirea din istorie

Doar 51 la sută dintre francezi mai vor în UE. Francois Hollande: ieșirea din Europa înseamnă ieșirea din istorie

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a avertizat pe francezii chemaţi la urne la 25 mai pentru alegerile europene în legătură cu populismele şi tentaţia de „a ieşi din Europa”, care, în opinia sa, ar însemna „a ieşi din istorie”, după ce sondajele arată că francezii sunt din ce în ce mai eurosceptici.

Într-un articol publicat în cotidianul Le Monde de Ziua Victoriei Aliaţilor împotriva Germaniei naziste, şeful statului francez reaminteşte ''avertismentul solemn al lui Francois Mitterrand (fost preşedinte socialist) din ultimul său discurs în faţa Parlamentului European: 'Naţionalismul înseamnă război' şi 'această evidenţă fondatoare: Europa înseamnă pace!'''.

Hollande consideră că Europa este ''ameninţată'' de ''forţele care încearcă să o învingă speculând decepţia, mizând pe descurajare, dezgropând temerile'', în timp ce în Franţa partidul de extrema-dreaptă Frontul Naţional ar putea deveni, potrivit sondajelor, prima forţă politică în seara zilei de 25 mai.  

Reacția sa vine după un sondaj care arată că doar 51 la sută dintre francezi mai susțin apartenența Franței la UE, față de 67 la sută acum zece ani. De asemenea, 52 la sută dintre respondenți cred că instituțiile UE nu sunt destul de democratice în timp ce 78 de procente cred că acestea sunt mult prea îndepărtate de preocupările cotidiene ale cetățenilor.

Şeful statului francez vorbeşte despre străinii consideraţi ''ţapi ispăşitori'', despre ''discordia religioasă'' şi despre opoziţia dintre ''identităţile naţionale şi angajamentul european'', se mai arată în materialul preluat de Agerpres.

''A ieşi din Europa înseamnă a ieşi din istorie'', a afirmat, de asemenea, şeful statului, estimând că renunţarea la moneda unică europeană, euro, ar fi ''o capcană, cea a declinului naţional''.

Cu toate acestea, el recunoaşte că Uniunea Europeană ''dezamăgeşte'', prin ''neputinţa sa'' faţă de şomaj sau din cauza ''instituţiilor şi a regulilor sale complicate''. Dar, în opinia preşedintelui francez, este vorba ''de a alege o Europă fricoasă sau o Europă voluntară''.

Preşedintele francez ''opune'' această viziune despre Europa celei a unei Europe a ''diluării'', care se bazează, în opinia sa, pe ''o viziune minimală, comercială, 'apolitică' despre Europa, care nu vede în ea decât o piaţă, decât un spaţiu monetar fără guvernanţă''.

Aceasta din urmă, a adăugat el, nu este ''decât o sumă de reguli şi face din Uniunea Europeană o entitate fără suflet şi fără alt proiect decât cel de a primi candidaţi care bat la porţile sale''.

Hollande însuşi pledează pentru o Europă ''care acţionează acolo unde este aşteptată, care clarifică modurile sale de decizie, care îşi simplifică procedurile, avansează mai repede cu ţările care vor aceasta, se concentrează pe provocările care vin''.

''Această Europă este cea care, pornind de la zona euro, redă forţa economiei, pune capăt austerităţii oarbe, creează un cadru pentru finanţe odată cu supervizarea băncilor, face din marea sa piaţă un atu în globalizare şi-şi apără moneda împotriva unor acţiuni iraţionale'', a adăugat şeful statului francez.

Ne puteți urmări și pe Google News