Doar 4% din populația țării a dezvoltat anticorpi la Covid 19. Cum stau celelalte state UE

Doar 4% din populația țării a dezvoltat anticorpi la Covid 19. Cum stau celelalte state UE

Aproape 4% din populația țării a căpătat imunitate la COVID-19, arată ultimele date analizate de DSP-uri și Institutul de Sănătate Publică, după interpretarea analizelor a aproape 8.000 de români, un procent sensibil mai mic decât media europeană.

Într-un interviu acordat Europa FM, ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că, față de primele date furnizate în vară, numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi a crescut cu aproape 2%.

În prima etapă, au fost analizate serurile provenite de la aproximativ 4.000 de persoane, iar în cea de-a doua etapă a studiului național, au fost recoltate probe de la aproape 13.000 de persoane. „Informarea îmi spune că s-au raportat de către DSP-uri recoltarea reziduală a 12.901 probe. Dintre aceste seruri reziduale au fost lucrate, la nivel de INSP, 7.832, dintre care doar 303 sunt pozitive, dând o rată de imunizare de 3,87%.

Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Pentru o trecere prin boală, noi avem o imunizare mică în acest moment. Ca să putem limita, era o trecere prin boală a 5-6% din populația țării”, spune ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nelu Tătatu a mai spus că Ministerul Sănătății are nevoie de aproximativ 178 de milioane de euro numai pentru testări în următoarele 5 luni. Ministrul ar vrea ca instituția să obțină acești bani de la Comisia Europeană, în contextul în care România are acces la fonduri comunitare pentru refacerea economiei afectate grav de criza sanitară.

„Facem calcule pentru a putea recupera acești bani pe proiecte europene, iar la nivelul Ministerului Sănătății doar calculele noastre și evaluările noastre pe testare până la sfârșitul anului, inclusiv luna ianuarie de anul viitor, ar include 178 de milioane de euro doar testările”.

Referitor la tratamentul pentru coronavirus care va fi disponibil la nivelul Uniunii Europene, ministrul a precizat că „suntem în continuare în evaluarea lor (n.r. – a schemelor de tratament) fiindcă sunt în derulare”, a mai declarat Tătaru pentru Europa FM.

În acest moment, România are o capacitate de testare la SARS-CoV-2 de peste 20 de mii zilnic. La începutul lunii august, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat că nu se va face o testare în masă în România, pentru că nu este relevantă. Scopul în prezent este de a crește siguranța testărilor făcute, a precizat acesta.