До свидания G8: Rusia a fost exclusă din forumul INTERNAŢIONAL al statelor dezvoltate. Cum s-a născut G8 şi cum au intrat ruşii în acest „grup” / VIDEO

Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a anunţat, marţi, că Rusia a fost exclusă din grupul G8, după cum notează şi Huffington Post. Oficialul francez a spus că liderii statelor G8 au cerut suspendarea Rusiei din grup pe fondul tensiunilor din Ucraina şi Crimeea.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat duminică Rusia că riscă să-şi piardă locul la masa de negocieri a marilor puteri, în cadrul G8, dacă va continua "invazia" în Crimeea, în sudul Ucrainei. Tot duminică, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că suspendă participarea la reuniunile de pregătire a summitului G8, programat pentru luna iunie, la Soci – locul unde s-au desfăşurat şi Jocurile Olimpice de Iarnă.

O întâlnire anuală

Forumul G8 este alcătuit din primele şapte ţări capitaliste industrializate din lume: Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Japonia, la care se adaugă Rusia. Grupul celor Opt (G8) reprezintă un forum internaţional al statelor dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic şi militar. Deşi cuprind împreună aproximativ 14% din populaţia lumii, cele opt superputeri însumează 60% din Produsul Intern Brut (PIB) la nivel mondial şi totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume. De asemenea, patru din cei opt membri ai grupului, adică Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, deţin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.

Potrivit analiştilor, acest forum reprezintă practic o întâlnire anuală a reprezentanţilor celor mai puternice state ale lumii, unde se discută probleme economice, sociale, tehnologice şi militare.

Principalul obiectiv

Unii atât unii dintre analiştii occidentali, cât şi dintre cei ruşi, consideră că acţiunile recente ale preşedintelui Putin au izolat Rusia atât pe plan diplomatic, cât şi pe plan economic şi au pus-o în faţa excluderii totale din G8". "Este vorba despre cea mai gravă crizăa dintre Rusia si Occident de la venirea la putere a lui Putin. Rusia risca acum sa fie total izolata, pe plan politic şi economic, mai mult decât dupa ce a invadat Afganistanul", afirma Aleksei Malacenko de la Centrul Carnegie de la Moscova. "Toate scenariile sunt de luat în calcul. Principalul obiectiv al lui Putin este să arate că Rusia nu îşi abandonează poziţia. Rezultatul: o criza cu consecinţe extrem de periculoase", aprecia politologul Maria Lipman. Potrivit unei analize AFP din 2013, mişcarea de contestare din iarna 2011-2012, calificarea ONG-urilor drept "agenţi straini", cazurile Pussy Riot şi Magnitki au condus la adâncirea unei prăpastii între ruşi şi occidentali.

Era un G7+1

Federaţia Rusă este membră cu drepturi depline, începând din 2012, a acestui grup de ţări dezvoltate: G8. Rusia a fost invitată, la începutul anilor '90, ca observator la summiturile G7, un club creat în anii '70 şi având ca principii de bază democraţia şi economia de piaţă. În 1995, preşedintele Boris Elţîn participa pentru prima dată la o parte a deliberărilor summitului canadian de la Halifax.  Cele şapte "mari puteri" nu au criticat deloc primul război declanşat, cu un an inainte, în Cecenia. Era un G7+1. În anul 1997, la summitul din Denver, în SUA, se năştea G8. Rusia este admisă la toate discuţiile, cu excepţia celor ale miniştrilor Finanţelor. În anul 2000, potrivit AFP, după un final de regim dificil pentru un Elţîn bolnav, şi nevoit să ofere garanţii "oligarhilor" miliardari, summitul de la Okinawa, în Japonia, constituie ocazia ca "Cei şapte" să îi ofere „o primire călduroasă noului preşedinte, Vladimir Putin, în pofida unui nou război în Cecenia.

Cu mare pompă

În anul 2002, Rusia (ţară bogată în resurse petroliere, „şi în care fostul agent KGB Putin s-a înconjurat de liberali şi a întins o mână americanilor după atentatele de la 11 septembrie 2001”, după cum aveau să sublinieze analiştii şi presa,) devine membră cu drepturi depline şi participă la toate lucrările. În anul 2003, patronul companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, care finanţa opoziţia, este arestat, apoi condamnat la o pedeapsa dură. Între timp, se amplifică dezvăluirile despre abuzurile comise de militari ruşi în Cecenia, dar „Putin se afişează ca un aliat preţios, într-o lume instabilă, la summitul din 2005, în Scoţia”. În anul 2006 Rusia preia preşedinţia prin rotaţie a G8, iar Putin va organiza summitul cu mare pompă la Sankt Petersburg, oraşul său natal. Printre altele, Putin le va răspunde diverselor critici cu fraza "Câinii latră, caravana trece". În acelaşi an, conservatorul american John McCain solicita, fără succes însă, boicotarea summitului G8 organizat într-o ţară care "nu este o democraţie".

În anul 2008, prin limitarea constituţională la două mandate prezidenţiale consecutive, Putin devine premier şi îl propulsează la preşedinţie pe fostul său şef de Cabinet Dmitri Medvedev. În mai 2012, revenirea lui Putin la Kremlin este însoţită de mari manifestaţii. După ce i-a acuzat pe occidentali că ei sunt „în spatele” lor, Putin refuză să participe la summitul G8 de la Camp David, în Statele Unite, unde îl deleagă pe Medvedev, devenit premier.

Invitaţie valabilă Arc peste timp...Astăzi, 18 martie 2014, Laurent Fabius, ministrul francez de Externe a anunţat că  „în ceea ce priveşte Rusia, am decis suspendarea participării sale la summit". Potrivit oficialului francez, celelalte şapte ţări din G8 se vor întruni în absenţa Rusiei. Pregătirile pentru summitul G8 au fost deja suspendate, după cum relatează şi Russia Today. „În ceea ce priveşte G8 ca grup politic pentru dialogul comun al tuturor marilor state, am decis să suspendam participarea Rusiei. La summit vor participa şapte ţări, fără Rusia", a spus Fabius şi la postul de radio Europe 1. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, afirma zilele acestea că Rusia ar trebui să rămână membră cu drepturi depline în Grupul celor 8, iar dialogul cu Moscova ar fi mult mai facil dacă acest statut va rămâne în vigoare. "Formatul G8 este singura oportunitate de a negocia direct cu Rusia", citat fiind de canalul TV ARD. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin este în continuare aşteptat în Franţa, unde urmează să efectueze o vizită pe 6 iunie. Şi, după cum a afirmat Fabius, „invitaţia este încă valabilă”...

<iframe src="//www.youtube.com/embed/ZJnEtxV5f2g" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>