Evenimentul Zilei > Politica > DNA schimbă generațiile de baroni în PSD
DNA schimbă generațiile de baroni în PSD

DNA schimbă generațiile de baroni în PSD

Epoca Mazăre se apropie de final, dar în țară apare un val nou de baroni, de o vârstă cu premierul Ponta și care, deocamdată, nu au probleme penale.

Mai mulți lideri locali ai PSD au intrat la pușcărie, se află în arest, au fost demiși sau au fugit din țară. Deși, inițial, părea că partidul de guvernământ va interveni și îi va salva – fie prin adoptarea unei legi a amnistiei, fie prin alte modificări ale legislației – Victor Ponta nu și-a permis, până acum, să adopte astfel de măsuri. În consecință, între el și baronii apăruți în epoca Năstase au apărut tensiuni puternice. Pe de altă parte, în PSD a început să se impună o garnitură nouă de aleși locali, fără dosare la DNA și cu influență pe lângă Ponta.

Mazăre nu mai primește nimic

Potrivit unor surse din PSD, între primarul Constanței, Radu Mazăre, și premierul Ponta a avut loc un schimb de replici, la sfârșitul săptămânii trecute, la reuniunea de la Tulcea. Mazăre a cerut controlul asupra Portului Constanța, aflat în administrarea ministerului Transporturilor, iar premierul l-ar fi refuzat. Surse din PSD susțin că, în Constanța, nu Mazăre va conduce campania pentru prezidențiale, ci senatorul Nicolae Moga. Partidul de guvernământ a mai abandonat, în ultima perioadă, urmare a dosarelor instrumentate de DNA și ANI, mai mulți vechi baroni: președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu și cel al CJ Meheduinți, Adrian Duicu, sunt în arest, fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu a fost demis – deși, acum trei ani, însuși Ponta a participat la un miting în apărarea sa – iar președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, se ascunde în SUA. În plus, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, aflat în arest la domiciliu, a fost recent trimis în judecată. Faptul că vechea garnitură se simte marginalizată s-a simțit și în rezultatele electorale slabe de la europarlamentare, în județe tradițional apropiate PSD: Constanța, Teleorman sau Vrancea.

Ascensiunea Olguței Vasilescu

În jurul premierului Ponta au apărut noi baroni, cel mai influent dintre aceștia fiind primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, care a fost la un pas să-și impună un apropiat, pe Claudiu Manda, în poziția de ministru al Bugetului. De altfel, Vasilescu și-a anunțat public sprijinul pentru noua propunere, senatorul PSD Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei. În plus, președintele PSD și-a lansat candidatura la Președinție în Bănie. Alți lideri locali aflați în grupul lui Victor Ponta sunt Robert Negoiță, primarul sectorului 3, și Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița. Acesta din urmă a obținut, la alegerile pentru Parlamentul European, 39,22% din voturi, cu cinci procente mai mult decât la scrutinul similar din 2009.

Ei se alătură unei echipe de demnitari de o vârstă apropiată de cea a lui Ponta, promovați în ultima perioadă: Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Alexandru Cotovelea (Comunicații) sau Răzvan Niculescu (Energie).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.