DNA Prahova a jucat politic și la alegerile pentru Primăria Ploieşti
- Vlad Alexandru
- 20 februarie 2018, 00:00
Noile înregistrări prezentate duminică seara de fostul deputat Vlad Cosma sunt cu atât mai interesante cu cât dosarul despre care se vorbeşte este cel care l-a scos din cursa pentru primăria oraşului Ploieşti pe Andrei Voloşevici, în aceeaşi perioadă în care un alt dosar DNA l-a făcut să renunţe la candidatură pe Ludovic Orban. Amândoi erau candidații PNL
La finalul lunii martie 2016, Andrei Voloşevici, în acel moment senator şi candidatul PNL pentru funcţia de primar al Ploieştiului, a aflat de la procurorii DNA că este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Procurorii de la Ploieşti l-au acuzat că în timpul campaniei electorale din primăvara anului 2012 a primit de la un om de afaceri 80.000 de lei mită pentru a-l ajuta să câştige licitaţia pentru construcţia unei parcări în centrul oraşului.
Voloşevici a pierdut alegerile din 2012 în faţa lui Iulian Bădescu, iar la începutul anului 2016 anunţase că va candida din nou, în martie fiind în plină campanie de promovare.
Cine pregătea răspunsurile la întrebările avocaţilor
Numai că dosarul deschis de DNA l-a făcut pe acesta să anunţe, în data de 4 aprilie 2016, că se retrage din cursa pentru primăria oraşului Ploieşti şi că îl va susţine pe Adrian Dobre, cel care a şi câştigat alegerile din iunie 2016.
Stenogramele făcute publice de Vlad Cosma arată că şi în acest dosar au intervenit procurorii de la DNA Ploieşti, implicându-se practic în lupta politică prin scoaterea unui competitor din cursă. Cosma, care în acest dosar este martor, a prezentat o discuţie dintre el şi procurorul Giluela Deaconu, în care aceasta îi explică cum trebuie să răspundă la întrebările avocaţilor lui Voloşevici, dar şi ce întrebări urmează să îi pună ei ca procurori în faţa apărătorilor.
Discuţia dintre Cosma şi procurori are loc în primăvara anului 2016, cu o zi înainte ca fostul deputat să fie audiat în calitate de martor în dosarul deschis pe numele lui Voloşevici.
Dialogul care arată cum procurorii DNA Ploieşti influenţează un martor
Vlad Cosma: La 12 sau 12.30? (ref: când urma audierea normală în ziua următoare)
Procuror Giluela Deaconu: La 12, la 12. Am mutat.
V.C.: Şi are voie şi avocatul lui să-mi pună ?
GD: Da, o să vă pună tot felul de întrebări, da, dar dvs vă orientaţi în aşa fel încât...ziceţi..”nu cunosc, nu-mi mai amintesc…”
VC: Am înţeles.
GD: Nu spuneţi că nu cunoasteţi...
VC: Bun! Şi ce mă întrebaţi dvs?
GD: Ce o să vă întreb eu? O să vă întreb dacă aţi avut vreo întâlnire…că ştiţi că ea aşa susţine… Cu Alexe (Răzvan Alexe, denunţător în mai multe dosare –n.r.), cu Voloşevici şi cu femeia aia Limboşeanu (Mirela Limboşeanu a fost unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Voloşevici în perioada când a condus primăria Ploieşti –n.r.)
VC: Şi eu o să zic că nu.
GD: Dumneavoastră spuneţi că nu, nu, nu aţi avut. Păi n-aţi.. aţi avut întâlnire cu ei vreodată?
VC: Nu, n-am avut. Păi asta zic.
GD: Nu, n-am avut niciodată o întâlnire în noiembrie. Dar în vară? În vară…
VC: Aţi avut vreo întâlnire?
GD: Aţi avut vreo întâlnire cu ăştia? Şi o să spuneţi: „cu femeia sub nicio formă, nu” ...aşa ... “iar cu Alexe...nu-mi amintesc”. Ok? Că dacă o să spuneţi că aţi avut, o să vă întrebe ce aţi discutat.
VC: Ok, ok.
„Avocaţii nu au cum să vă deranjeze”
GD: Sau puteţi să spuneţi: “numi amintesc ce-am discutat, am avut o întâlnire, dar nu-mi amintesc ce am discutat.”
VC: Nu, nu-mi amintesc! Bun! Şi după aia mă mai întrebaţi dacă ştiu că i-a dat bani? (ref: lui Voloşevici )
GD: Da, da....”am auzit”..
VC: De unde am auzit?
GD: De la el sau din mediul pe care noi îl frecventăm. Aveţi grijă, să vă gândiţi bine înainte, să vedeţi nuanţa şi ziceţi ceva de genu’: „nu-mi amintesc”.
VC: Da.
G.D.: Nu că nu vreau să răspund pentru că martorul e obligat să răspundă, dacă nu, săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă, numai suspectul poate spune “nu vreau să răspund” pentru că el are dreptul ăsta.
VC: Deci, la aia nu m-am văzut în noiembrie, la aia din vară nu-mi aduc aminte şi ştiu că i-a dat bani din mai multe locuri.
GD: Da...cred că o sa fie amândoi avocaţii.
V.C.: Cine?
G.D.: Placintă şi unu’ de la Bucureşti. N-au cum, cu ce să vă deranjeze, nu. Şi dacă sar calul, suntem noi acolo, nu le permitem. Ei asta spun, că a fost o întâlnire în luna...în luna, nu spun luna, premergătoare alegerilor din noiembrie. Cred că în noiembrie au fost alegerile sau la începutul lui decembrie 2012.
FOTO: Dovada că Vlad Cozma a fost supravegheat de un polițist judiciar în timp ce dădea o declarație în fața judecătorilor prin videoconferință
Martor presat să mintă judecătorii
Fostul deputat a fost martor şi într-unul din dosarele penale ale fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu (foto), cel care i-a urmat în funcţie lui Voloşevici în 2012. Acesta este trimis în judecată, alături de Sebastian Ghiţă, într-un dosar în care este acuzat că în perioada când era primar al oraşului a aprobat o sponsorizare de 1,5 milioane lei pentru echipa de baschet Asesoft Ploieşti, primind în schimb o casă de la Sebastian Ghiţă. Cei doi au fost achiţaţi în primă instanţă.
„Am dat o declaraţie, la un moment dat, într-un dosar, pe care nu am mai dorit să o susţin. Pentru a mă determina să o susţin, m-a însoţit doamna Florea. Mi-a mai citit încă o dată declaraţia şi a stat ascunsă după monitor pentru a nu se vedea că este acolo (în timpul audierii prin videoconferinţă –n.r.). Pentru a se asigura că rezultatul e unul favorabil, au acest tupeu de a merge inclusiv în instanţă şi a ticlui acolo declaraţii pentru a fi siguri că nişte oameni vor fi condamnaţi.
Dânsa corela cu domnul Onea, pe telefon, tot ceea ce trebuia să răspund eu. Ea vorbea cu el şi îi spunea că nu vreau să declar ceea ce trebuie. Am refuzat să spun ce şi-au dorit doamna Florea şi domnul Onea. Domnii judecători au simţit că ceva se întâmplă şi în acel dosar s-a dispus achitare în prima instanţă. E dosarul Bădescu-Ghiţă”, a spus Vlad Cosma la Antena 3. Gabriela Florea este unul dintre cei doi ofiţeri de poliţie judiciară de la DNA Ploieşti a căror revocare a cerut-o ministrul Afacerilor Interne.