A murit celebrul pianist Valentin Gheorghiu. Activitatea sa, apreciată de George Enescu

A murit celebrul pianist Valentin Gheorghiu. Activitatea sa, apreciată de George Enescu sursa foto; Wikipedia

Cunoscutul pianist și compozitor român Valentin Gheorghiu a murit la vârsta de 95 de ani. A fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române, cariera sa întinzând-se pe o perioadă de peste șapte decenii.

Vestea morții renumitului pianist și compozitor român a fost dată de interpretul de operă Cezar Ouatu. Acesta a amintit de personalitatea maestrului, pe care l-a cunoscut încă din copilărie. Valentin Gheorghiu a murit la vârsta de 95 de ani.

„Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale alături de tatăl meu care ii era prieten la Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiesti! Pentru mine, unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare! Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească in pace !!!”, a spus Cezar Ouatu.

una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste şapte decenii, s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi, relatează Agerpres într-un medalion de prezentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valentin Gheorghiu a fost decorat, în urmă cu cinci ani, cu Ordinul Naţional „Steaua României” de către preşedintele Klaus Iohannis. Ceremonia s-a petrecut la Palatul Cotroceni, pe 23 mai 2018.

Cine a fost Valentin Gheorghiu

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice. El a avut o impresionantă activitate artistică care s-a întins pe parcursul a peste şapte decenii. Valentin Gheorghiu s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi și a urmat Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti (1934-1937; 1939-1947)

Valentin Gheorghiu i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării „Muzicieni români, compozitori şi muzicologi – lexicon” (Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970).

A debutat, în 1943, pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti (1947-1956) şi din 1950, solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române. I-au fost acordate importante distincţii, premii şi titluri, printre care: Menţiunea I la Premiul de compoziţie ''George Enescu'' (1946); Premiul I la Concursul internaţional de la Budapesta (1949); Premiul de Stat cl. I (1949); Premiul I la Concursul internaţional de la Praga (1950, 1953); titlul de ''Artist Emerit'' (1951); Premiul I la Concursul internaţional de la Bucureşti (1953, 1958); Premiul de compoziţie ''George Enescu'' al Academiei Române (1961); Ordinul Muncii cl. a III-a (1964); Ordinul Meritul Cultural cl. I (1968), cetăţean de onoare al oraşului Texas, SUA (1981), Premiul de excelenţă al Academiei Române pentru întreaga activitate (1995), Premiul de Excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română (1999), Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1997) şi al Universităţii de Artă "George Enescu" din Iaşi (2007).

Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României”. În 2021, a primit Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2020, pentru întreaga activitate componistică şi interpretativă,.