Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Andrei Chiliman a fost REŢINUT de DNA. Primarul Sectorului 1 a fost AUDIAT timp de 5 ore

Andrei Chiliman
Autor: | | 74 Comentarii | 6866 Vizualizari

Andrei Chiliman a fost reșinut, joi seara, pentru 24 de ore de procurorii DNA. El a fost ridicat, în prealabil, de procurori de pe Aeroportul Henri Coandă, pentru a fi dus la DNA Ploieşti, pentru audieri. Procurorii DNA au făcut, în această dimineaţă, percheziţii în birourile Primăriei conduse de Andrei Chiliman și la locuinţele lui Vlad Moisescu şi Ioanei Costescu. Primarul sectorului 1 este vizat pentru trafic de influență, pentru fapte care au legătură cu dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Update 22.30 Procurorii DNA au explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, motivele reținerii lui Andrei Chiliman.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - constituirea unui grup infracțional organizat, - complicitate la trafic de influență, în formă continuată,

În cauză, a fost dispusă a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de suspecții:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - constituirea unui grup infracțional organizat, - trafic de influență,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - constituirea unui grup infracțional organizat, - trafic de influență,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - constituirea unui grup infracțional organizat, - complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: Încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I București), Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria. Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite. Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Tribunalul Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.

Update 20.30 Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut 24 de ore de procurorii DNA.Chiliman este acuzat de trafic de influenţă. În acelaşi dosar este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Edilul Sectorului 1 va fi dus în centrul de arest de la Câmpina.

Update 19.30 Conform unor surse apropiate anchetei, șpaga era împărțită cu „sfințenie”. Banii ar fi fost împărţiţi între Vlad Moisescu, Chiliman Andrei, Ioana Costescu, Brad Ion şi Partidul Naţional Liberal, în următoarele procente: 30% primarul Chiliman Andrei; 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Brad Ion, 10% PNL - Sectorul 1. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Update 19.00 Potrivit unor surse judiciare, o parte din banii încasaţi de S.C. Romair Consulting S.R.L. din fonduri publice (inclusiv din cei încasaţi de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.), au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-a fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului I București, a contractului din 13.09.2011, având ca obiect „Prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcţii privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier”, încheiat între Primăria Sectorului I București – în calitate de achizitor și S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. – în calitate de prestator. Banii au fost plătiți urmare unei înțelegeri avute de Boeru Gheorghe cu Moisescu Vlad Octavian și Costescu Ioana, acesta din urmă consilierul personal al primarului Chiliman Andrei Ioan.

Astfel, 300.000 lei, au fost plătiți în vara anului 2012, numerar, la sediul Primăriei Sectorului I, iar Moisescu Vlad Octavian a intrat în posesia banilor prin intermediul persoanelor sale de încredere, Costescu Ioana, consilier personal al primarului, și consilierul local Brad.

Calin Popescu Tariceanu, presedinte interimar al tarii! Ipoteza care arunca in aer SCENA politica! Ce se intampla cu Iohannis

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI