DNA Cluj a bătut recordul mondial la ascultări. A redat o pagină la fiecare 1,13 minute
- Mihai Şoica
- 31 mai 2017, 00:00
Un anchetator a reușit performanța mondială să asculte și să redea, pe hârtie, într-o singură zi, 422 de pagini de interceptări telefonice
În dosarul penal în care directorul Aeroportului Internațional Cluj Napoca, David Ciceo, este cercetat pentru luare de mită, apar lucruri de-a dreptul stranii. Dacă ar fi să ne luăm după DNA Cluj, un anchetator de la această instituție a reușit performanța de a scrie o pagină, care conține o interceptare telefonică, întrun minut și 13 secunde, fapt imposibil.
De exemplu, în dosarul penal, toate convorbirile telefonice sunt ascultate de procuror și transcrise pe hârtie în aceeași zi. Apărătorii lui David Ciceo cred că SRI continuă să susțină logistic procurorii DNA, chiar dacă oficial se afirmă public că aceștia nu mai colaborează.
Celebrul avocat Gheorghiță Mateuț (foto ) are suspiciunea că „redarea convorbirilor interceptate și înregistrate nu s-a făcut de către o singură persoană, în persoana comisarului șef care a semnat procesul verbal, astfel cum apare formal, ci de către alte organe ale statului, respectiv Serviciului Român de Informații”.
Ciceo a susținut că, în timpul urmăririi penale, i-a cerut procurorului de caz să lămurească acest mister, care este legat de faptul că un anchetator a reușit să aștearnă pe 422 de pagini mai multe discuții telefonice purtate de acesta, dar procurorul de caz i-a respins cererea.
David Ciceo este acuzat că a pri mit mită o casă și că nu ar fi avut banii necesari pentru a o cumpăra. În replică, directorul Aeroportului Cluj Napoca se apără și susține că a fost ajutat de părinții lui pentru a cumpăra casa respectivă.
DNA vorbește în continuare despre SRI
Deși oficialii SRI și ai DNA susțin că protocolul de colaborare a celor două instituții, pentru instrumentarea dosarelor de corupție, nu mai este în vigoare, în dosarul penal care se referă la Ciceo există indicii că acest protocol este în vigoare.
„Această suspiciune rezultă și din împrejurarea că mandatele de supraveghere tehnică au fost puse în executare, astfel cum se menționează în Ordonanța din data de 2 februarie 2017: în cazul mandatelor puse în discuție, SRI a asigurat concursul tehnic la executarea măsurilor de supraveghe tehnică”, mai susține avocatul lui Ciceo.
Protocolul neconstituțional
Prezența SRI în dosarele penale a fost catalogată, de specialiștii în drept penal, ca fiind una neconstituțională, deoarece serviciul secret nu este organ de urmărire penală, iar ofițerii nu pot fi delegați de procuror să efectueze acte de urmărire penală. Pentru prima dată, existența protocolului strict secret între DNA și SRI a fost pomenită de mai mulți ziariști. Ulterior, după ce existența lui a fost confimată de președintele comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Țuțuianu, SRI a decis, în data de 28 februarie 2017, să îl denunțe.