„DNA-ul arăbesc”, brațul înarmat al Revoluției saudite

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a lansat o vastă operațiune de transformare a letargicei și conservatoarei societăți din Arabia Saudită, excelentă oportunitate pentru a-și lichida toți rivalii

Anunțul făcut sâmbătă seara despre arestarea a unsprezece membri ai familiei regale saudite, a patru miniștri în exercițiu și a zeci de foști miniștri și viceminiștri, înalți oficiali militari și oameni de afaceri de anvergură internațională a căzut ca un trăznet. O asemenea furtună politică era ceva nemaivăzut în Arabia Saudită.

Motivul: o masivă epurare ordonată în numele luptei împotriva corupției. Această senzațională lovitură politică s-a produs la numai câteva ore după ce Regele Salman anunțase crearea unui „Comitet Anticorupție”, cu puteri excepționale pentru anchetarea oricui este găsit suspect, indiferent de rang. „DNA-ul saudit” poate elibera de mandate de arestare, interzice călătorii sau sechestra averi. Mai multe dintre personalitățile arestate sunt ținute sub pază în hotelul Ritz-Carlton din Riad, potrivit unei surse citate de Reuters, iar forțele de securitate au blocat la sol avioanele private, pentru a-i împiedica pe „suspecții de corupție” să fugă din țară.

Nu dă înapoi de la nimic

Autorul loviturii politice este Mohammed Bin Salman. Prințul moștenitor, în vârstă de 32 de ani, zis MBS, care a avut o ascensiune fulgerătoare în ultimii doi ani, este cel numit în fruntea noului „Comitet Anticorupție”. El a pus până acum mâna pe majoritatea posturilor-cheie din regat, cumulând funcțiile de vice-premier, de ministru al Apărării, de consilier special al Regelui și de președinte al Consiliului Afacerilor Economice și Dezvoltării, organ care supervizează Saudi Aramco, cea mai importantă companie producătoare de petrol din lume.

MBS nu a făcut un secret din in tenția sa de a revoluționa Regatul wahhabit, prin impunerea unui pachet ambițios de reforme social-economice. Ocazie excelentă pentru a se descotorosi de rivali.

„A luat prin surprindere întreg sistemul saudit cu iuțeala și brutalitatea acțiunilor sale”, declara pentru Libération profesorul Stéphane Lacroix, expert în Arabia Saudită. „Nu dă înapoi de la nimic. În mai puțin de doi ani, a zdrobit toate cercurile de influență din interiorul familiei regale și din afara ei.”

În iunie, în plină criză a ruperii relațiilor cu Qatarul, MBS l-a îndepărtat de la succesiune pe vărul său, prințul moștenitor Mohammed bin Nayef, cu binecuvântarea tatălui său, Regele Salman.

Cu recentul val de arestări, el „finalizează operațiunea de eliminare a tuturor concurenților din familia regală, mai ales din clanul precedentului rege, Abdallah”, spune Lacroix. „Prințul moștenitor și-a terminat acțiunea prin eliminarea a doi piloni impor tanți pe care se sprijinea fostul sistem saudit: oamenii de afaceri și mai mulți foști miniștri.”

Revoluție sau reglare de conturi

Prințul miliardar Al-Walid Al-Talal, patronul colosului Kingdom Holding Company, societate internațională de investiții și acționar printre altele la Twitter sau la lanțul de hoteluri de lux Four Seasons, se află și el pe lista celor epurați. La fel, alți doi investitori saudiți, cu influență în media: patronii grupurilor de canale TV prin satelit MBC și Orbit, foarte urmărite în lumea arabă.

„Temerea de vechii poli de influență, ca și de cei noi, explică ceea ce apare în mod limpede ca o eliminare a oricărei surse de rivalitate sau de opoziție la adresa puterilor extinse ale prințului moștenitor”, scria sub titlul „A doua lovitură de stat în drumul spre tron” cotidianul arabAl-Araby Al-Jadid, finanțat de Qatar și care apare la Londra.

Mica epurare din septembrie

MBS procedase la un val (ce e drept de mai mică amploare) de arestări și în septembrie, în rândul clericilor conservatori și al predicatorilor foarte influenți, cu puțin timp înainte de a anunța o altă revoluție care a șocat regatul: permisiunea femeilor de a șofa. Noua stea a politicii saudite pare să mizeze pe liberalizarea uneia dintre cele mai închise societăți din lume, ceea ce i-a atras simpatia tineretului, într-o țară în care cei cu vârste sub 30 de ani reprezintă mai puțin de jumătate din populație. „Joacă puternic cartea războiului generațiilor, numind în posturi-cheie tineri veniți de nicăieri și care îi datorează totul”, spune Stéphane Lacroix. „Este și foarte populist, deoarece merge cu poporul împotriva elitelor conducătoare.”

Femeie saudită la volan: autorul miracolului este MBS FOTO: AGERPRES

Tânăr și neliniștit, lovește în toate direcțiile

Ambițios și avid de putere, MBS pare și neobosit, într-un regat dominat de letargie. Potrivit celor din anturajul său, muncește 16 ore pe zi și spune că mama sa i-a dat o educație strictă și severă. „Saudiții, foarte puțin obișnuiți cu schimbările bruște, sunt în stare de șoc”, povestește sub acoperirea anonimatului un om de afaceri dintro altă țară arabă, care de 30 de ani locuiește la Riad. „În acest regat al marelui somn, nu se întâmpla niciodată mare lucru în plan politic, cu excepția morții unui rege bătrân și înlocuirea lui cu bătrânul său succesor. Dura săptămâni sau luni de zile pentru luarea celei mai mărunte decizii legate de viața socială și politică.” Însă cu Mohammed bin Salman, schimbările se desfășoară în ritm accelerat. Nu trece o săptămână fără ca un anunț major să nu șocheze economia sau societatea. „Majoritatea oamenilor de aici sunt când încântați, când înspăimântați de aceste șocuri”, spune omul de afaceri. „Până și cei care susțin în principiu reformele și deschiderea societății propovăduite de MBS cred că prințul merge prea repede. Și în prea multe direcții deodată.”