Abuzurile Poliției locale Sector 1. Comercianții, obligați să cotizeze ca să scape de sancțiuni

Poliția locală Sursa foto. EVZ

DNA acuză două polițiste și pe șeful lor, din cadrul Poliției Locale Sector 1, că luau bani, sub formă de mită, de la comercianți. În schimb, închideau ochii la neregulile descoperite în restaurante și terase fără autorizații.

Instanța a dispus arestarea celor trei polițiști locali, la propunerea procurorilor anticorupție. Ancheta a acoperit un an, timp în care polițistele și șeful lor ar fi primit mii de euro mită.

DNA, acuzații de corupție la Poliția Sector 1

Procurorii anticorupție au scos la iveală problemele și abuzurile din cadrul Poliției Locale Sector 1. Conform DNA, cei trei lucrători ai instituției se foloseau de atribuțiile lor ca să pună presiune și să scoată bani de la comercianți. Conform informațiilor din dosarul penal, cele două polițiste locale puneau presiune pe comercianți de la scare scoteau zeci de mii de euro.

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, cele două agente locale făceau controale la diverși comercianți. Ele operau pe Calea Victoriei, Șoseaua Nordului și parcul Herăstrău. Unde găseau nereguli, arată DNA, făceau presiuni și amenințau administratorii cu suspendarea sau închiderea activității. Sub constrângere, aceștia plăteau diferite sume de bani. În funcție de neregulile constatate, mitele erau cuprinse între 1.000 de lei și 20.000 de euro.

Polițistele locale erau coordonate, precizează dosarul de cercetare, de șeful lor, care coordona Compartimentul control activități comerciale. El dispunea o serie de controale punctuale, la anumiți comercianți. De la aceștia primea, sub formă de mită, diferite sume, personal sau prin intermediul celor două subordonate.

De exemplu, la începutul anului 2023, în contextul unui control, una dintre polițiste ar fi pretins și primit, de la reprezentatul unui restaurant 20.000 euro. Mita ar fi fost plătită în mai multe tranșe. Iar scopul a fost soluționarea favorabilă a unui dosar penal pe linie de disciplină în construcții. De asemenea, polițista se angaja că nu va confisca veniturile realizate ilegal, după suspendarea activității.

Parchetul Anticorupție. Sursa foto: Facebook

Controalele erau stabilite de comun acord cu patronii

Procurorii DNA au mai constatat că cele două polițiste, coordonate de către șeful lor, programau din timp controalele la anumite firme. Administratorii acestora știau din vreme la ce trebuie să se aștepte și își luau măsuri. Polițistele locale mergeau în control „inopinat”, spun procurorii, și confiscau încasările. Se întâmpla, de regulă, la începutul lunii, când sumele acumulate erau mici.

Altfel, Poliția Locală confisca sume modeste, pentru neregulile constatate, iar patronii continuau să facă profituri considerabile. Drept „mulțumire”, aceștia acceptau, susține DNA, să cotizeze la cei trei lucrători din Poliția Locală.

O astfel de schemă ar fi fost pusă în aplicare în cazul unui restaurant chinezesc. De aici, statul român ar fi fost prejudiciat cu 1.353.000 lei. În acest caz cele două polițiste au dispus confiscarea sumei de doar 214.000 de lei.

Poliția locală. Sursa: Facebook/ Poliția Locală Iași

DNA a obținut arestarea

În cadrul anchetei penale, procurorii anticorupție au propus și au obținut. în instanță, arestarea pentru 30 de zile. DNA a formulat o serie de acuzații pentru cei trei lucrători de la Poliția Locală Sector 1, după cum urmează:

  • luare de mită în formă continuată;
  • trafic de influență în formă continuată;
  • fals intelectual în formă continuată;
  • divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice;
  • complicitate la infracțiunea de fals intelectual.

Conform anchetei, în perioada 2023 – 2024, cei trei inculpați ar fi pretins și primit, de la comercianți, mită, 18.000 euro și 2.500 lei. În perioada 11-20.01.2023, polițistele ar fi primit de la un om de afaceri 6.000 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unui lucrător de poliție din cadrul Secției 1 Poliție. Astfel, urma să fie clasată o acuzație formulată împotriva omului de afaceri.