Update. DNA a mai primit o palmă! „Un sistem care poate să facă în continuare victime”

Dosarul ”Faţada” în care Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii, era urmărită penal pentru fapte de corupţie a fost clasat, anunță procurorii DNA.

UPDATE: Luni seară, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a făcut o serie de precizări după ce a aflat că a fost achitată în dosarul „Fațada”. „Au fost patru infracţiuni de luare de mită, de fapt niciuna nu era luare de mită pentru că nu am luat nimic pentru mine, sau pentru instituţia pe care o conduceam. Totul s-a luat pentru ca oraşul să arate mult mai frumos. S-au făcut nişte sponsorizări din partea unor oameni de afaceri, niciunul nu m-a denunţat. Ei au spus că s-au dat aceste sponsorizări, au aflat dintr-o conferinţă de presă că se renovează centrul Craiovei şi au vrut să fie şi ei părtaşi la aceste lucruri”, a povestit Lia Olguţa Vasilescu, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu: Aici este vorba de un sistem care poate să facă în continuare victime

„Aici este vorba de un sistem care poate să facă în continuare victime, dacă i se permite. În urmă cu un an eu am depus o plângere la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, din păcate nu am avut niciun fel de detaliu că ar fi început vreo anchetă. Plângerea era la adresa atitudinii abuzive a procurorului, care a luat oameni de pe stradă, fără mandat, şi i-a anchetat ore întregi în hoteluri, cu metode staliniste, provocându-le prejudicii psihice şi fizice.

Eu sunt o femeie puternică, am trecut cu fruntea sus prin ce am trecut, tocmai pentru că ştiam că sunt nevinovată şi nu am făcut nimic de care să-mi fie ruşine. Probabil că, dacă aş lua-o de la capăt, aş face acelaşi lucru. Am făcut totul pentru oraşul în care sunt iar primar. A fost vorba de metode care nu mai pot continua aşa cum au fost ele”, a mai spus primarul Craiovei.

DNA a clasat dosarul ”Faţada” în care primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi solicitat mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.

Conform ordonanţei de clasare a DNA remisă părţilor, Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmării penale, motivând că nu există probe prin care să se poată stabili că aceasta „ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor”.

Fost senator PSD, achitat și el în acest dosar

Fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor, care era acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani a fost, la rândul său, scos de sub urmărirea penală.

Tribunalul Bucureşti a decis pe 15 decembrie 2016 să trimită, pentru a doua oară la DNA, dosarul în care primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, era acuzată de fapte de corupţie, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, pe 7 octombrie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conţine nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declaraţiile date de trei martori în faţa ofiţerilor de poliţie judiciară, deoarece aceştia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum şi o declaraţie dată de denunţătorul Ionuţ Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguţei Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Lia Olguţa Vasilescu fusese trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor preşedinta Asociaţiei Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.