DNA a făcut 29 de perchiziții la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. Anchetatorii au suspiciuni de corupție

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Sursa foto: Presidentia Romaniei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Există suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

Au fost 29 de percheziții în dosarul pe care procurorii DNA, Direcția Națională Anticorupție, îl instrumentează. Descinderile au avut loc inclusiv la birourile Bazei Militare Mihail Kogălniceanu. De acolo au fost ridicate documente privind unele achiziții.

În ancheta procurorilor sunt vizați angajați civili ai bazei miliare și mai mulți oameni de afaceri. Anchetatorii americani au vorbit cu cetățenii americani în acest caz.

Nu este prima percheziție la baza Mihail Kogălniceanu

Anul trecut, procurorii DIICOT au făcut de asemenea percheziții la baza Kogălniceanu, într-un dosar privind furturi de motorină. Anchetatorii DIICOT au stabilit că, începând cu anul 2017, în România, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, care timp de patru ani ar fi sustras combustibili lichizi aparținând guvernului SUA.

Este vorba, în special, de motorină. Combustibilii au fost furați atât din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cât și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate în Constanța. DIICOT a precizat că, la diferite intervale de timp, ei au furat cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. Prejudiciul este de aproximativ 2.000.000 dolari, informează Mediafax.

Baza Kogălniceanu, pilon al NATO pe flancul estic

De la începutul războiului în Ucraina, NATO a dislocat mai multe trupe în țările aliate, dar și tehnică militară de ultimă generație. Acestea au fost trimise și în România, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. În plus, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 25 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară. Suma este necesară pentru investițiile din industria de apărare.

Guvernul României a alocat suplimentar în bugetul Ministerului Economiei suma totală de 25.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția sa prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022. Această sumă va asigura finanțarea activităților necesar a fi îndeplinite în perioada următoare. Totodată va asigura, ca măsură de sprijin financiar, păstrarea locurilor de muncă, menținerea în circuitul productiv a specialiștilor în domeniu și satisfacerea cerințelor Forțelor Sistemului Național de Apărare.