Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova
Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova

Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova

Consider că e un pas important înainte, care vine să marcheze o perioadă extrem de lungă în care declarațiile lui Dmitri Rogozin au fost excesive și îndreptate întotdeauna împotriva autorităților legitime de la Chișinău.

Încă de la numirea sa ca reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru conflictul nistrean și co-președinte al comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova-Federația Rusă, aici s-a produs un gest de impunitate deoarece Rogozin însuși a afirmat că a fost parte în conflict, că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și luptătorilor noului stat independent Republica Moldova, în timpul războiului de pe Nistru, în 1991-1992.

Această realitatea trebuia corectată cumva. Acum, după ultimele ieșiri ale vicepremierului rus care a ignorat solicitarea/sugestia MAEIE de a nu face deplasarea cu această ocazie la festivități necoordonate cu Chișinăul, un asemenea gest venea în mod normal.

Acum mai trebuie ca Republica Moldova să comunice concomitent deschiderea pentru relații corecte cu Federația Rusă, cu respectarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale, și așteaptă numirea de către Moscova a unui înlocuitor al lui Dmitri Rogozin pentru poziția de co-președinte a comisiei interguvernamentale Federația Rusă-Republica Moldova.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: