Divizați de PROTOCOALE. Și magistrații folosesc SCRISORILE. DECIZIA unui LIDER european în cazul colaborării SRI-JUSTIȚIE

Divizați de PROTOCOALE. Și magistrații folosesc SCRISORILE. DECIZIA unui LIDER european în cazul colaborării SRI-JUSTIȚIE

Subiectul protocoalelor secrete a inflamat atât scena politică, dar și breasla magistraților. O parte dintre ei cer, printr-un documentat, o scrisoare semnată de 16 Curți de Apel să se stabilească dacă protocoalele cu SRI au încălcat independența justiției. Alții cer să nu fie protejați penalii.

Ieri, la Strasbourg, chiar prim-vicepreședintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Frans Timmermans, a cerut să se deschidă o anchetă despre aceste protocoale, după discursul premierului Viorica Dăncilă în plenul PE.

„Climatul necesar pentru reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între procuratură şi serviciile de informaţii. Le cer autorităţilor române să efectueze investigaţii depline şi imparţiale asupra acestor chestiuni", a declarat liderul european.

Joi dimineața, Secția pentru judecători a CSM s-a întrunit în ședință și unul dintre subiecte ar fi și scrisoarea celor 16 magistrați. A ajuns, direct de la Strasbourg, și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Semnatarii scrisorii cer CSM să lămurească dacă „încheierea și clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independența judecătorului, esențială pentru realizarea unui act de justiție în limitele legii”.

Ministrul Tudorel Toader a propus ca cei care au fost judecați și condamnați pe baza protocoalelor să aibă posibilitatea a face cereri de revizuire a sentințelor, însă este nevoie de o OUG pentru asta.

Președinții celor două Camere din Parlament, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au depus un proiect de lege privind revizuirea deciziilor din dosarele in care s-a lucrat in baza protocoalelor.

Alți judecători susțin că atât scrisoarea cât și demersurile făcute de magistrați au drept scop protejarea celor care au probleme penale.