Alegeri anticipate erau mai greu de obţinut. Cu excepţia mitingului din ianuarie 2017, care au dus la ceva concret – renunţarea la Ordonanţa 13 – toate mitingurile de pînă acum n-au schimbat nimic în viaţa politică. Nici măcar cel ţinut cu prilejul Moţiunii de cenzură. Acesta n-a reuşit să creeze presiunea cerută de dislocarea majorităţii Parlamentare. Cu toate acestea, pe lîngă cifra de un milion, mitingul din 10 august 2018 a fost anunţat ca unul de Crăpare a Catapetesmei, ca unul ieșit din comun, prin rezultat. Așa cum corect observa Bogdan Iacob pe InPolitics.ro, datele concrete de viață făceau absurde nu numai profețiile la caracteru-i de excepție, dar și însăși ținerea lui. Mitingul din ziua Moțiunii de cenzură, deși desfășurat în afara perioadei de concedii, a fost un fiasco. Cum să crezi că un miting în plin august, luna concediilor, înscris în seria de proteste din Piața Victoriei, va duce la căderea Guvernului? Și cu toatea acestea toată lumea era convinsă că la acest Miting se va întîmpla ceva care să ducă la căderea Guvernului. Imaginea cultivată spectaculos era următoarea:

Ca şi în cazul tăbliţelor obscene, mitingul trebuie să fie folosirea mijloacelor neconstituţionale pentru căderea Guvernului, deoarece dictatura Liviu Dragnea nu poate fi sfărîmată decît prin mijloace anticonstituţionale.

Reţelele sociale, unităţile militare din Presă sînt pline de mesaje care cultivă mitingul Diasporei drept unul care va provoca Revoluţia. De ce al Diasporei?

Pentru că Diaspora e partea înaintată a societăţii româneşti, formată la Şcoala Occidentului.

Pentru că Diaspora asigură Bugetul României şi are dreptul să ia cu asalt Guvernul. Pentru că Diaspora clocoteşte de mînie la gîndul că PSD o ţine departe de ţărişoara dragă.

Nimeni de pe reţele sociale, din Presa diversionistă, dar culmea nici din presa independentă, nu atrage atenţia că Guvernul nu poate fi schimbat prin forţă. Niciun lider al societăţii civile, nici un lider al Opoziţiei nu îndeamnă la un miting paşnic.

Klaus Iohannis toarnă gaz pe foc la Consiliul Naţional al PNL vorbind despre o Românie pe marginea prăpastiei, despre revenirea la anii întunecați ai comunismului, readus de regimul PSD, de nevoia de a lupta acum pentru a salva ţara de dictatura PSD.

Principala instigare la acţiune în afara Constituţiei aparţine lui Klaus Iohannis. Dacă România e pe marginea prăpastiei singura soluţie e o nouă Revoluţie.

Din ianuarie 2017 pînă acum, Jandarmii au fost de o toleranţă incredibilă cu manifestanţii. Cu excepţia năvălirii în Piaţă a ultraşilor din februarie 2017, cîtă vreme protestarii au fost paşnici, jandarmii au fost cu ei pîinea lui Dumnezeu. I-au lăsat să blocheze circulaţia prin Piaţa Victoriei, deşi mitingurile erau neautorizate. I-au lăsat să bîntuie prin Bucureşti. I-au lăsat să lovească fani şi parlamentari PSD. I-au lăsat să privatizeze Piaţa Victoriei.

Nu era nici un motiv să se creadă că Jandarmii se vor comporta altfel cu manifestanţii din 10 august 2018. Şi cu toate acestea, în perioada premergătoare lui 10 august 2018 se desfăşoară o vastă campanie de ostilitate faţă de jandarmi. Jandarmii sînt ameninţaţi că vor fi linşaţi. Imaginea de ansamblu, rod al manipulării e următoarea:

Alături de Guvern, Jandarmeria e Duşmanul Poporului.

Aşa cum am mai scris, pregătirea asta a dus la o atmosferă antijandarmi pe întreg parcursul zilei de 10 august 2018. Jandarmii în primă fază au fost la fel de blînzi ca şi la mitingurile anterioare.

Cu toate acestea, de pe la 15, Jandarmii din cordon sînt insultaţi, scuipaţi, înjuraţi, se încearcă să li se ia scuturile.

Cele mai multe acţiuni sînt menite a provoca punerea la punct de către jandarmi. Această punere la punct legală e văzută de întreaga Piaţă ca semnul unei Jandarmerii Gardă pretoriană a lui Liviu Dragnea.

Deși doar anumiți protestatari au misiunea de a provoca jandarmii, de a-i scoate din minți, întreaga mulțime din Piață, lucrată psihologic să fie anti-jandarmi, nu numai că nu se desolidarizează de ei, nu numai că nu strigă Fără violență! dar mai mult îi încurajează, cum au fost încurajate pînă acum insulta, obscenitatea, înjurătura, prezentate de publiciștii TeFeLiștilor drept forme de luptă civică. Indiscutabil, așa cum am arătat la emisiunea România9 a lui Ionuț Cristache de la TVR, profesioniștii antiRevoltă, precum cei aduși în Piață de 10 august 2018, n-au dreptul să-și iasă din minți. Cu toate acestea și-au ieșit. Nu exclud și ipoteza ca în rîndul conducerii Jandarmilor, printre jandarmi să fi fost complotiști, persoane avînd drept misiune confirmarea imaginii devenite azi de un Adevăr absolut:

Un miting pașnic a fost reprimat în stil Nicaragua de Garda Pretoriană a dictatorului Liviu Dragnea. – Jandarmeria. Asta deoarece s-a lucrat ca la carte pentru a transforma acțiunea jandarmilor din timpul spargerii mitingului dintr-o acțiune profesionistă, dominată de regula Operației la rece, în care se folosesc tot felul de trucuri menite a evacua Piața cu cît mai puțină cotonogeală, într-o răfuială omenească. Să nu uităm că în alte țări forțele antiRevoltă nu stau așa de mult în contact cu protestatarii. Mai întîi pentru că protestele sînt limitate în timp de organizatori și apoi pentru că forțele vin doar cînd încep violențele. Vineri, 10 august 2018, jandarmii au stat în Piață, provocați de instigatori, antipatizați de mulțime, de la 15 pînă la 23. Declicul cred că l-a constituit momentul tinerei femei jandarm, unul dintre cele mai enigmatice momente din întreaga zi de 10 august 2018. Mărturiile celor care din partea Jandarmeriei au condus acțiunile din Piață sînt unanime în evidenția că vestea potrivit căreia o jandarmeriță a fost călcată în picioare de demonstranți a dus la decizia spargerii Mitingului. Din ianuarie 107 pînă în 10 august 2018, deși ilegale, protestele din Piața Victoriei au fost lăsate să se desfășoare cît au vrut ele. Și deodată, pe 10 august 2018, la ora 23, cînd Piața era plină de lume, se ordonă intrarea în forță. Cei de la Jandarmerie susțin acum că aveau informații potrivit cărora momentul cu jandarmerița era doar unul dintre multe alte momente în care demonstranții urmau să împresoare jandarmii și să-i linșeze.

Aceste informații, dacă au fost primite, țin de o dezinformare evidentă. Mai întîi pentru că jandarmerița nu fusese omorîtă. Apoi pentru că era absurd să crezi că se plănuise o linșare a jandarmilor. De ce și de cine să fie linșați jandarmii? Așa cum am mai scris, față de violența celor din Occident, huliganii din Piața Victoriei au fost călugărițe. Cum să crezi că de la hîrjoneli tipice relației dintre anumiți tineri și forțele de ordine urma să se ajungă netam- nesam, fără un motiv aparent, la fapte de gravitatea linșării? Și cum să fie linșați cîtă vreme erau înzestrați cu tot de trebuie pentru a face față oricărei agresiuni? Transmisă în direct la televizor, scena linșării jandarmeriței ridică o mie și una de întrebări prin raportare la psihologia elementară. Ce i-a apucat pe huligani? De regulă protestatarii acționează violent ca răspuns la o violențele forțelor de ordine, Nu putem vorba aici de așa ceva. Explicațiile date de avocat sînt neghioabe. Cică nici ei nu știu ce i-a apucat. Apoi, cum dracu de a rămas singură tînăra femeie jandarm? Sînt multe alte întrebări care pot trimite la Operațiunea Jessica Lynch rescue din timpul Războiului din Irak, suspectată după Război de a fi fost o Operațiune de PR a Armatei Americane.

Vestea, aflată de toți cei din dispozitiv, a sporit ostilitatea jandarmilor față de demonstranți, inclusiv față de cei pașnici. Pentru jandarmi cei din Piață au devenit brusc dușmani, persoane care aveau de gînd să-i omoare. Jurnaliștii, evident, erau complicii asasinilor.

De ce era nevoie de o astfel de atmosferă? Răspunsul îl dă Operațiunea Mortul. Fără ea nu s-ar fi realizat transformarea unui miting de violențe reciproce într-o reprimare a oamenilor pașnici de către Garda pretoriană a lui Liviu Dragnea.

Oameni care au fost în Piață și pe care-i creditez, deoarece nu sînt spălați pe creier sau marionete ale Mașinăriei de propagandă, mi-au mărturisit că în viața lor n-au trăit o asemenea atmosferă de război, amitind de confruntările dintre membrii Hamas și Armata Israeliană la frontiera cu Fîșia Gaza. Deoarece, o dată cu căderea serii, jandarmeria a făcut un exces incredibil de gaze lacrimogene, nu cred că reacția la dezinformarea cu jandarmerița moartă a fost singura cauză a brutalității cu care a fost evacuată Piața.

Sînt sigur că după atingerea scopului – Căderea Guvernului Dăncilă- nimeni nu va mai discuta despre reacția aberantă a Jandarmeriei. Mașinăria care azi a reușit să scoată din discuție partea cu provocatorii din Miting pentru a lăsa în prim plan doar brutalitatea Jandarmeriei va muta atenția spre alte subiecte.

Ca de obicei, România postdecembristă va adăuga istoriei ei pline de enigme nedezlegate încă una:

Ce i-a apucat pe jandarmi în 10 august 2018?