Distrugatorul britanic HMS DUNCAN, în premieră, la Constanta,
- Feri Predescu
- 9 noiembrie 2015, 16:45
Cel mai nou şi modern distrugător al Marinei Regale Britanice, HMS Duncan, cu cei 240 de membri ai echipajului, participă în aceste zile, alături de fregata Regina Maria a Forţelor Navale Române, la un exerciţiu militar în apele teritoriale româneşti şi internaţionale ale Mării Negre.
Este prima vizită pe care distrugătorul britanic o efectuează în România, venind după o misiune grea în zonele de conflict. “Am fost dizlocaţi timp de nouă luni mai ales Golful Arabiei pentru a proteja USS Theodor Roosevelt care a condus luptele aeriene împotriva ISIS in Siria şi Irak”, a explicat comandorul Rich Atkinson, căpitanul distrugătorului britanic. HMS Duncan a fost lansată la apă în anul 2010, fiind primul vas militar din clasa 45 care are capacitatea de implementare a Sistemului Harpoon.
Raza de detecţie a radarelor performante depăşeşte 200 de kilometri . Dotată cu cel mai nou sistem de senzori, arme, comunicaţii, nava este pregătită să ia parte la misiuni operaţionale pe tot globul. Distrugătorul are cel mai rapid sistem de rachete Sea Viper. În timpul misiunilor de apărarea antiaeriană, totul este coordonat din centrul de control al operaţiunilor de luptă. “Toate deciziile se iau aici, se văd radarele, sistemul de rachete, informaţiile se comunică cu alte nave şi alte unităţi. Iar ţintele se văd foarte bine într-un unghí larg”, explică lt comandor Ric Amorosi ofiţerul responsibil pe partea de armament.
Şeful operaţiunilor aeriene este o femeie ofiţer, fost pilot de elicopter cu multe misiuni la activ. Este singura care ia deciziile privind zborul elicopterului dotat cu rachete antisubmarin, urmărind totul pe radar. Deşi participă la misiuni lungi şi extenunate, cei 240 de membri ai echipajului au o mulţime de facilităţi la bord. “Suntem bine plătiţi, mult mai bine decât civilii, pentru că suntem departe de casă şi facem ceea ce facem. Nu prea apucăm să ne cheltuim banii pe mare, mâncarea, uniforma, tot ce este pe navă sunt gratis”, recunoaşte şeful marinarilor militari de pe navă, Cristopher Young.
La bordul distrugătorului HMS Duncan, Ambasada Marii Britanii din România şi Organizaţia pentru Apărare şi Securitate din Regatul Unit au organizat astăzi Ziua Industriei de Apărare şi Securitate. La eveniment au participat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, reprezentanţi ai Ministerului Apărării în frunte cu şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şi companii româneşti şi britanice de profil. “Ştiu că România are un plan important, ambiţios şi necesar în ceea ce priveşte modernizarea Forţelor Armate, inclusiv navale. Avem 13 firme britanice care pot să ofere tehnologie pentru a ajuta România în acest proces de modernizare a Forţelor Navale”, a spus ambasadorul britanic.