Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunțat luni, 8 august, că sistemul de distribuire către populație a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect funcțional”. Rafila face apel la populația eligibilă să ia de la medicii de familie rețetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.
UPDATE!
După aceste declarații, Federația Medicilor de Familie din România a precizat că pastilele de iod trebuie luate doar cu rețetă și în cazuri extreme. Specialiștii au declarat că Alexandru Rafila i-a speriat pe români fără să aibă un motiv bine întemeiat.
„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.
Și Ministerul Sănătății a făcut noi precizări.
„1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;
2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că distribuția pastilelor cu iodură de potasiu este perfect funcțională. De asemenea, el sfătuiește toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească rețeta medicală. În plus, ministrul a mai precizat că pe teritoriul României avem 2.500 de farmacii de unde oamenii pot ridica în mod gratuit aceste pastile. "Deci este un sistem perfect funcțional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct”, a declarat, luni, 8 august Alexandru Rafila, în timpul unei conferințe de presă.
Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătății și la Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu. „Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătății.
Cum ajută pastilele cu iodură de potasiu
Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbția de iod radioactiv în tiroidă. În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.
Iodura de potasiu blochează fixarea iodul radioactiv la nivelul glandei tiroide. Când unei persoane îi sunt administrate tablete cu iodură de potasiu, corpul nu mai poate absorbi alte cantități de iod (forma stabilă sau radioactivă) pentru următoarele 24 ore. În contextul războiului din Ucraina, românii își doresc din ce în ce mai mult să intre în posesia acestor pastile.