Distracție și cultură pentru toate gusturile. Festivaluri și spectacole mult așteptate, în noiembrie

scenă de spectacolescenă de spectacole

scenă de teatru / sursa foto: dreamstime

Luna noiembrie aduce, în București și în țară, o serie de festivaluri și spectacole de excepție, pentru toate gusturile. Muzică de toate felurile, teatru, spectacole interactive, ateliere pentru copii și tineri, evenimente de stradă. Ai de unde alege.

București, gazda unor festivaluri mult așteptate

Vineri, 1 noiembrie, festivalul debutează cu evenimente dedicate tinerilor şi iubitorilor de artă vizuală.

La Casa Eliad vor avea loc ateliere de actorie pentru adolescenţi, susţinute de traineri experimentaţi de la „Breasla Actorilor", în care participanţii vor învăţa tehnici de interpretare teatrală într-un mediu interactiv.

Tot la Casa Eliad va putea fi vizitată expoziţia de fotografie „Periferic", demers vizual semnat de Marius Conu şi Florian Gîndilă.

Festivalul PeriFEERIC aduce la Green Hours Jazz Cafe, muzică braziliană

Proiectul muzical „Mara & Caue cântă Elis & Tom feat. Alexandru Olteanu" îi va surprinde pe pasionaţii de muzică braziliană cu o reinterpretare originală a unor capodopere muzicale ale genului, la Green Hours Jazz Cafe.

Recitalul cuprinde interpretarea albumului „Elis & Tom", alături de alte compoziţii ale lui Antonio Carlos Jobim, precum şi alte câteva piese devenite cunoscute prin vocea extraordinarei Elis Regina.

PeriFEERICPeriFEERIC

PeriFEERIC / sursa foto: Facebook

Prima seară de PeriFEERIC se încheie cu un concert al trupei Coma, care va avea loc într-unul dintre spaţiile culturale ascunse ale Bucureştiului - Recul (Splaiul Unirii nr. 160, în interiorul fostei platforme Industria Bumbacului).

Festivaluri pentru copii - un punct de atracție

A doua zi a festivalului continuă cu evenimente interactive şi spectacole dedicate publicului de toate vârstele. Cei mici sunt invitaţi la spectacolul de teatru pentru copii „Dacă poţi visa, poţi realiza", la LumiLand - Teatru pentru copii.

De asemenea, pasionaţii de istoria Bucureştiului sunt invitaţi să i se alăture lui Damian Anfile în turul ghidat „Urme pe Calea Plevnei".

O altă „plimbare" prin trecutul Capitalei este organizată în aceeaşi zi sub genericul „PeriFeeric în mahalale", o incursiune condusă de Ana Rubeli, autoarea cărţii „Mahalale de patrimoniu", în zonele mai puţin cunoscute ale oraşului - fostele mahalale Sfânta Ecaterina şi Flămânda.

Duminică, ultima zi a festivalului PeriFEERIC

Duminică, 3 noiembrie, copiii sunt invitaţi să pornească într-o aventură alături de Aladdin şi lampa sa fermecată, la LumiLand - Teatru pentru copii.

Alte două tururi ghidate prin Bucureşti le vor dezvălui celor curioşi amănunte mai puţin ştiute din istoria Capitalei: „Poveşti din Bellu" şi „PeriFEERIC pe Dealul Filaretului".

Festivalul se va încheia cu reprezentaţia „Doctor asimptomatic", o satiră contemporană despre dilemele şi absurdităţile vieţii moderne, programată la Teatrul Vasilache.

Festivaluri în țară. Ce se întâmplă la Oradea

Nu doar în Capitală, ci și în țară au loc festivaluri importante, care vor încânta publicul. Unul dintre cele mai așteptate festivaluri din țară este cel de la Oradea, care începe chiar de azi.

Potrivit organizatorilor, cea de-a doua ediţie Oradea Nights Festival aduce nu mai puţin de 18 artişti talentaţi, promiţând o diversitate muzicală de excepţie, de la house, la pop şi trap.

Printre numele sonore care vor încânta publicul se numără Fedde le Grand, Azteca, Erika Isac, Ian, Irina Rimes, Nouă Unşpe, OG Eastbull, Rafoo şi Alex Super Beats.

Pe lângă muzica bună şi atmosfera electrizantă, participanţii se vor putea bucura de o serie de activităţi urbane, de la jocuri arcade şi gaming, la zone de relaxare şi tatuaje temporare oferite de prietenii de la Banca Transilvania.

O altă atracţie a festivalului o reprezintă zona de fashion, unde cei prezenţi îi vor putea întâlni pe designerii Maniak clothing, Cassian Kereji împreună cu MModels şi Coralia Dubou. Aceştia îşi vor expune în cadrul festivalului cele mai noi şi mai exclusiviste creaţii.

ONFest / sursa foto: Facebook

În plus, participanţii vor avea acces la delicii de tip street food şi baruri cu băuturi alcoolice şi răcoritoare.

Ambasada Mexicului în România, Altar de Muertos la Bucureşti

În cadrul celebrării Dia de Muertos, Ambasada Mexicului în România, în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, prezintă un Altar de Muertos la Bucureşti, care va putea fi vizitat la Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 1-17 noiembrie.

Inaugurarea altarului va avea loc pe 1 noiembrie, ora 18.30, şi va include un scurt recital de muzică mexicană, interpretată de Fernando Alephsus Valdes, mariachi mexican, precum şi o expoziţie fotografică despre această tradiţie, informează MNŢR.

Dia de Muertos este una dintre cele mai importante festivităţi tradiţionale din Mexic, care îşi are originile în vremurile prehispanice şi este sărbătorită în toată ţara, precum şi în comunităţile mexicane din străinătate. Se celebrează în intimitatea caselor, alături de familie şi prieteni, dar şi în spaţiile publice.

Ziua morților Mexic / Sursa foto: dreamstime.com

Este un prilej de a ne aminti şi de a-i comemora pe străbunii noştri şi pe cei dragi trecuţi în nefiinţă. Conform tradiţiei popoarelor indigene din Mexic, acesta este momentul în care rudele şi cei dragi plecaţi dintre noi se întorc, temporar, pentru a ne vizita, face cunoscut sursa citată.

Festivaluri de dans și muzică. „Iridiscent”, la a treia ediție

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului internaţional de dans contemporan „Iridescent" va avea loc, la Bucureşti, începând de vineri, 1 noiembrie, până pe 27 noiembrie.

Festivalul este organizat de Centrul Naţional al Dansului, care marchează 20 de ani de la înfiinţare. Potrivit CNDB, „Iridescent" este locul în care dansul, emoţia şi ideile pot revoluţiona, construi şi imagina viitoare mai bune, toate pornind dintr-un prezent iridescent, în care diversitatea în tot spectrul său este apreciată cu adevărat.

Festivalul se va deschide cu premiera spectacolului „BPM - Beats per Millennium" de şi cu Simona Dabija. Evenimentul va avea loc la Sala „Stere Popescu" a CNDB, de la ora 19.30.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.

SONIMAGICON, un festival de muzică contemporană la București

Festivalul Internaţional de muzică contemporană Meridian - ediţia a XIX-a - se va desfăşura între 3 şi 10 noiembrie sub tema „SONIMAGICON", preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează un comunicat transmis AGERPRES.

„SONIMAGICON" este prima din cele trei ediţii proiectate pentru a explora relaţia dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele faţete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalaţii audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize.

Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai, precizează sursa citată.

În cadrul actualei ediţii sunt programate 32 de evenimente cu titluri şi propuneri inedite.

Organizatorul Festivalului Internaţional Meridian este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC (snr-simc.org), Secţiunea Naţionala Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (ISCM - www.iscm.org) - cea mai mare reţea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existenţă şi reprezentanţe în peste 50 de ţări.

Stagiunea Regală 2024, începe duminică 3 noiembrie

Duminică, 3 noiembrie, de la ora 19.00, Camerata Regală, violonista Sarah Nemţanu şi dirijorul polonez Jacek Rogala deschid Stagiunea Regală 2024 cu un concert extraordinar la Ateneul Român ce va aduce în faţa publicului o selecţie remarcabilă de lucrări din patrimoniul muzical european.

Deschiderea celei de-a douăsprezecea Stagiuni Regale, un eveniment de tradiţie în peisajul muzical bucureştean, se desfăşoară sub egida Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, un program bilateral menit să consolideze relaţiile culturale dintre cele două ţări şi să promoveze schimburile artistice, informează un comunicat al Asociaţiei Camerata Regală.

Stagiunea Regală, aflată la a douăsprezecea ediţie, a prezentat pe parcursul anilor concerte excepţionale ale Cameratei Regale la pupitrul cărora s-au aflat dirijori de renume ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Tito Ceccherini, Constantin Grigore, Sabin Pautza, Jin Wang, Kah Chun Wong, Tiberiu Soare sau Leo Hussain, şi solişti de talia violoniştilor Shlomo Mintz, Alexandra Conunova, Remus Azoiţei, Gabriel, Florin şi Simina Crotioru, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, pianista Alexandra Dariescu, sopranele Nelly Miricioiu, Cellia Costea, Valentina Naforniţă, Irina Iordăchescu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorii Teodor Ilincăi, Florin Guzgă ş.a.