Disputa teritorială dintre China şi Japonia: ambasada chineză din Tokyo a primit un glonţ în plic

Disputa teritorială dintre China şi Japonia: ambasada chineză din Tokyo a primit un glonţ în plic

Ambasada Chinei la Tokyo a primit un glonţ prin poştă din partea unei persoane care s-a prezentat drept premierul Japoniei, au anunţat poliţia japoneză, în plină criză diplomatică între primele două economii asiatice.

Un plic ce conţinea un glonţ de puşcă a sosit joi dimineaţa la ambasada chineză, a anunţat agenţia de presă Jiji. Un purtător de cuvânt al premierului japonez, Yoshihiko Noda, a declarat că nu şeful guvernului a trimis glonţul, fără a preciza însă măsurile care vor fi luate în acest caz.

Potrivit Jiji, responsabili ai ambasadei chineze au remarcat că numele expeditorului înscris pe plicul ce conţinea glonţul era "Yoshihiko Noda". Obiectul suspect a fost predat poliţiei. Glonţul nu a fost însoţit de nici o scrisoare.

"Poliţia anchetează pentru a afla dacă este vorba de un glonţ în stare de funcţionare", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Schimb de replici

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile dintre Japonia şi China au crescut brusc de la naţionalizarea niponă a insulelor din Marea Chinei Orientale administrate de Tokyo, dar revendicate cu fermitate de Beijing. În discursul rostit ieri de la tribuna ONU, ministrul chinez de externe Yang Jiechi a acuzat joi Japonia că a furat de la China insulele din Marea Chinei de Est pe care şi le dispută cele două ţări.

"Japonia a furat aceste insule în 1895, spre finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", a acuzat ministrul, adăugând că aceste insule sunt "parte integrantă din teritoriul chinez încă din antichitate".

"Aşa-zisa achiziţie (a insulelor), precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez reprezintă o gravă încălcare a suveranităţii chineze", a adăugat el, vorbind despre acte "ilegale, nule şi fără valoare", potrivit Agerpres.

China este iritată de refuzul Japoniei de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele din această regiune maritimă revendicată de cele două puteri asiatice. Micul arhipelag este numit Diaoyu de China, în timp ce Japonia foloseşte denumirea de Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri, de la aceeaşi tribună a ONU că nu există "niciun compromis" posibil cu China privind suveranitatea insulelor Senkaku. Noda a spus că Beijingul a interpretat greşit problemele aflate în joc şi a cerut încetarea atacurilor împotriva intereselor japoneze în China.