Evenimentul Zilei > Politica > Dispută televizată. Ponta încearcă să-l scoată pe Băsescu din joc cu ajutorul CCR
Dispută televizată. Ponta încearcă să-l scoată pe Băsescu din joc cu ajutorul CCR

Dispută televizată. Ponta încearcă să-l scoată pe Băsescu din joc cu ajutorul CCR

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională să spună, din nou, dacă șeful statului poate face campanie electorală.

Conflictul dintre premier și președinte s-a acutizat din nou. După o serie de replici dure schimbate duminică seara prin intermediul televiziunilor, Victor Ponta a anunțat ieri că va sesiza Curtea Constituțională pentru a-l împiedica pe Traian Băsescu să se implice în campania electorală. Guvernul va cere Curții să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională „între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte”. Mai mult, în ceea ce constituie mai degrabă o dictare a concluziilor decât o sesizare, Guvernul cere CCR „să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European (…) şi să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României, ca și alte categorii de persoane care ocupă anumite funcții, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ”. „În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă”, a spus Ponta.

CCR s-a pronunțat din 2007

Traian Băsescu pare să fi anticipat demersul de ieri al lui Ponta, pentru că duminică seara, la B1Tv, îl avertiza pe acesta să nu facă „vreo prostiuţă juridică”.

„Îi recomand oricui să ia avizul consultativ numărul 1 din 5 aprilie 2007 de la suspendare (cea dintâi tentativă de suspendare a șefului statului – n.r.). Care spune aşa: Curtea Constituţională constată că atitudinea şi opiniile imputate preşedintelui României nu pot fi caracterizate ca încălcări ale Constituţiei, în condiţiile în care, referitor la relaţia preşedintelui cu partidele politice, în articolul 84 din Legea Fundamentală se prevede că acesta nu poate fi membrul unui partid politic, dar nu i se interzice să păstreze legături cu partidul care l-a susținut în alegeri sau cu alte partide politice. (…) Este evident că, pentru realizarea programului pentru care a fost ales, președintele poate dialoga în continuare, fie cu partidul din care a făcut parte, fie cu orice alt partid”, a citat Băsescu din decizia CCR.

Controverse vestimentare

Demersul Guvernului vine după ce Victor Ponta, invitat duminică la România TV, se declarase iritat de o fotografie făcută de Traian Băsescu împreună cu Elena Udrea, în tricouri cu simbolul PMP.

Victor Ponta: Nu doar că o încalcă (Constituția – n.r.), nu o încalcă pentru prima dată, este recidivist, ca să folosesc limbajul de drept penal. Mie mi se pare că un om care se îmbracă într-un trening alb băgat în ciorapi şi face poze cu o doamnă pe plajă e un om, cum să vă spun, cu un intelect spre amurg, ca să încerc să păstrez un limbaj cât mai academic posibil. Omul e intrat într- o stare avansată de lipsă a responsabilităţii. Nu se poate, când, totuşi, ţara are multe alte probleme, tu să îţi bagi treningul alb în ciorapi şi să te pozezi cu doamna Udrea.

Traian Băsescu: Sper ca Parlamentul să îmi spună şi cum să mă îmbrac şi când sunt în zi de sărbătoare. Şi dacă îmi spune cum să mă îmbrac, vedem noi ce facem, dar viitorul preşedinte va avea viaţă grea dacă trebuie să îi dea Parlamentul ţinuta. Când în trening, când cu tricoul, tricou cu floricele, fără floricele, cu măr, fără măr. Și Corpul de control să îl trimită premierul pe plajă, la Neptun, să vadă cum m-am îmbrăcat eu pe plajă la Neptun cu tricoul cu PMP.

Victor Ponta: Pentru că în timp ce doamna Udrea umbla cu pompa, cu paraşuta, cu zmeul Băsescu pe plaja de la Neptun, în fiecare judeţ am fost în ultimele patru zile, după şedinţa de guvern – am ţinut şedinţa de guvern, am luat decizii, am făcut ceea ce trebuie să facem.

Traian Băsescu: Este adevărat, eu recunosc, chiar aici la dumneavoastră, în studio, am spus diferenţa între Elena Udrea şi Victor Ponta. Udrea a avut curaj să urce la 4.000 de metri și să sară în gol, pe când domnul Ponta, în apă de 20 de centimetri, era în barcă şi trăgeau jandarmii cu epoleţi de barca lui să nu se ude pe augustele picioruşe. Deci, mi-am dat seama că l-a deranjat această asemănare, dar asta este realitatea, iar jignirea pe care a adus-o doamnei Udrea şi o fac ca bărbat, până la urmă Udrea este un partener politic al meu şi nu pot să nu remarc grobianismul lui Ponta. (…) Un politician care are curaj să facă această experienţă şi dacă o face pentru publicitate, dar măcar arată că este un om curajos.

„Asta este oferta lui Victor Ponta: să distrugem regimul Băsescu, regimul ăsta în care s-a făcut câte ceva, și să vină cu un regim al baronilor.”
TRAIAN BĂSESCU, președintele României

Amenințări cu închisoarea

Conflictul a escaladat la televiziune, președintele prevestindu- i lui Ponta că PMP îl va alunga de la putere în 2016, iar premierul amenințându-l pe Băsescu cu pușcăria și medicii.

Traian Băsescu: Nu-l deranjează neapărat cifrele de acum, ci potenţialul de creştere, iar eu îi promit că în 2016 acest partid (PMP – n.r.) îl scoate de la guvernare. (Voi fi – n.r.) consultant al acestui partid şi să-l fac să ajungă la 30%.

Victor Ponta: Sunt absolut convins că în închisoare va ajunge Traian Băsescu. (…) Eu cred că se duce. Dincolo de discursul politic, eu știu, legal și știe toată lumea, că Băsescu este cercetat în dosarul Nana, care este suspendat până la expirarea mandatului de preşedinte şi a imunităţii.

Traian Băsescu: Dacă nu dau preşedinte României cred că Ponta zboară. El dacă-şi face iluzii că-l ţine PSD prim-ministru în condițiile în care nu le dă satisfacția punerii sub control a DNA, SRI, DIICOT și Înaltei Curți se înșeală. De baroni este dependent, pentru că el nu a câştigat funcţia de preşedinte al PSD urmare a valorii lui ca om politic. El a câştigat-o pe nişte negocieri în sala de convenţie.

Victor Ponta: Avem forţe de ordine, dar, ca să fiu sincer, cred că trebuie să intrăm cu doctorii, nu cu mascații (la Cotroceni, după alegeri – n.r.). Ori cu psihiatrul, ori cu mascații. La cum se exprimă în ultima perioadă Băsescu, luăm în calcul orice variantă, suntem pregătiţi.

Traian Băsescu: Asta este oferta lui Victor Ponta: să distrugem regimul Băsescu, regimul ăsta în care s-a făcut câte ceva, şi să vină cu un regim al baronilor, în care probabil să vină Mazăre să-i dea cu pumnul în birou pe la Cotroceni pe acolo, să vină Voiculescu să-i spună „măi, dacă nu pui la Înalta Curte nu ştiu pe cine, te face Gâdea bucăţele”. Deci ăsta este tipul de regim pe care ni-l promite, ni-l propune Victor Ponta, or eu îi rog pe români să înţeleagă riscurile.

Antonescu, subiect de consens

Pe un singur subiect a existat un aparent consens între președinte și premier: Crin Antonescu. Totuși, criticile au venit din motive diferite. „Nu cred că nici Crin Antonescu şi nici Ponta nu au avantaje materiale de pe urma lui Voiculescu, dar în mod cert amândurora le-a fost frică să nu fie atacaţi de puternicul trust de presă pe care îl are Voiculescu”, a spus Traian Băsescu despre președintele PNL. În plus, potrivit lui Traian Băsescu, nu va putea fi președinte al României un politician care nu este un democrat convins. „Un preşedinte care nu va da garanţia că este un protector al neintervenţionismului în justiţie şi că justiţia va fi independentă şi că serviciile secrete vor rămâne să funcţioneze pentru misiunea lor, şi nu infestate politic nu va aduce niciun câştig României. Va fi o pedeapsă pentru România”, a spus Băsescu.

În schimb, Ponta i-a transmis lui Antonescu că nu va mai fi candidatul USL la președinție. „E un scenariu aproape imposibil”, a spus liderul PSD. „Dar să existe USL, din nou, cu liberalii alături de noi la guvernare, cu candidat comun la preşedinţie, cu candidat comun la prim-ministru, este un scenariu căruia eu îi dau peste 51% şanse”. În plus, el a spus că nu există o tabără de stânga și una de dreapta, ci una anti-Băsescu și alta pro-Băsescu. „Deci ideea e următoarea: eu în continuare cred că până pleacă Băsescu din funcţie, povestea cu «noi suntem dreapta şi ne aliniem contra stânga » este o minciună. Singura demarcaţie reală este între cei care vor să continue şi îl susţin pe Băsescu şi cei care sunt contra”, a susținut liderul PSD. (Mircea Marian)

„Sunt absolut convins că în închisoare va ajunge Traian Băsescu. (…) Este cercetat în Dosarul Nana, care este suspendat până la expirarea mandatului de președinte.”
VICTOR PONTA, premier Băsescu:

Ponta confundă CSAT cu ședințele de guvern

Mircea Marian

Deși există un pact de coabitare, prin care premierul României și șeful statului au convenit să nu aibă conflicte publice pe teme de politică externă, convenția nu a mai fost respectată în cazul Ucrainei.

Victor Ponta: Mă aşteptam să ne cheme la un CSAT (…) Situaţia din Ucraina este o situaţie foarte serioasă (…) Poți să vorbești despre situația din Ucraina, repet, nu seara la cârciumă, și poți să vorbești într-o singură instituție prevăzută de Constituție: CSAT. Ultima reuniune a CSAT, am verificat în agenda mea, a fost pe 27 martie. 27 martie este în urmă cu o lună şi jumătate, da? Nu se lupta nimeni la Odessa, nu se omorâse nimeni la Slaviansk.

Ponta nu a propus o strategie în CSAT

Traian Băsescu: „Mi-e foarte greu să găsesc motivaţiile acestor declaraţii ale premierului. Cu certitudine vorbeşte de dragul de a vorbi. Eu aştept întâi să depună guvernul această strategie pentru a fi analizată de toţi membrii CSAT, după care putem convoca CSAT. Deocamdată, premierul Victor Ponta nu a depus din partea guvernului niciun fel de strategie la CSAT. Ori, conform regulii, în afară de situaţii excepţionale nu poţi să convoci CSAT fără să ai documentele depuse la CSAT, distribuite membrilor CSAT pentru a fi studiate înainte de şedinţă. Deci aștept ca primulministru să depună, dacă are cumva deja pregătită, o strategie la CSAT, inclusiv în noaptea asta. Iar eu începând de mâine dimineaţă vă anunţ în fiecare zi dacă a depus-o sau nu (…) Dânsul confundă CSAT cu şedinţele de guvern, unde vine Ruşanu cu Chiţoiu, cu ordonanţă de urgenţă, o semnează cu sau fără avize, peste noapte, fără s-o cunoască ceilalţi membri ai guvernului.

Moldova, subiect de polemică

Victor Ponta: Dacă cei din Moldova spun că îl iubesc e în regulă, dacă cineva de acolo – în mod absolut pragmatic, că nu l-a jignit nimeni dintre politicienii moldoveni cum s-a apucat el să îi jignească – dacă spune că avem relaţii cu Guvernul României, care, atenţie, după zece ani de iubire a lui Băsescu cu Moldova, ştiţi câţi bani s-au dat Moldovei din România? Zero lei, nu le-a dat niciodată nimic.

Traian Băsescu: „Afirmaţiile premierului Ponta sunt şocante pur şi simplu. Când spun că România va respecta neutralitatea Republicii Moldova, înseamnă că o vom respecta pentru că aşa scrie în Constituţia Republicii Moldova, stat neutru, nu poţi să intri nici cu armata peste el (…) Dacă vrem să fim cinstiți și să ajutăm Republica Moldova așa cum spune domnul prim-ministru, este să facă ce îi spun și ce știe că sunt proiecte de interconectare a Republicii Moldova. Republica Moldova nu poate fi apărată cu tancurile, dar poate fi apărată dacă îi slăbeşti şi aduci la zero dependenţa energetică de Federaţia Rusă. Să termine odată domnul Ponta gazoductul Iaşi-Ungheni şi să se gândească că trebuie dus până la Chişinău ca să poată intra cu gazele în sistemul naţional.

„Aștept ca primul ministru să depună o strategie la CSAT, inclusiv în noaptea asta. Iar eu începând de mâine dimineață vă anunț în fiecare zi dacă a depus-o sau nu.”
TRAIAN BĂSESCU, președintele României