În ciuda faptului că discuțiile dintre Vladimir Putin și Donald Trump au părut că oferă o îmbunătățire a relațiilor, acest lucru nu s-a petrecut. Mai mult, România și țările vecine par a reprezenta un nou motiv de dispută între cele două puteri ale lumii.
Ultimele declarații ale reprezentanților Rusiei și SUA repun pe foaie posibilitatea unui război nedorit de nimeni. În timp ce James Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că prezența americană în țările est-europene reprezintă doar o îmbunătățire a defensivei, Rușii au declarat, în mod ferm, poziția pe care o au.
"În momentul actual, suntem implicaţi în eforturi de a garanta că Alianţa Nord-Atlantică este relevantă şi pregătită pentru înfruntarea provocărilor Statele Unite transferă unităţi militare în ţările baltice, dar şi în Polonia, România şi Bulgaria, în cadrul Operaţiunii «Determinare Atlantică» («Atlantic Resolve»). Prezenţa militară are un caracter absolut defensiv”, a fost de părere James Mattis, citat de Agenzia Nova, prezent la conferința pentru securitate de la Munchen.
Asta în timp ce rușii, prin vocea lui Aleksandr Gruşko, ambasadorul Rusiei la NATO, a transmis un mesaj cît se poate de clar. "Rusia analizează cu atenţie toate deciziile NATO. Fără îndoială, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele naţionale ruse în regiune.Există riscul intrării într-un cerc vicios din care va fi foarte dificil să se iasă.Procesul de reechipare a contingentului rus din Crimeea este în curs".
Avertismentele ambasadorului sunt completate de un membru al Dumei de Stat (n.red. Camera inferioară a Parlamentului rus). Ruslan Balbek, care reprezintă circumscripţia Crimeea, a avertizat Alianţa Nord-Atlantică să înceteze "actele de intimidare" în Marea Neagră.
"Eu sunt convins că ameninţările secretarului general NATO Jens Stoltenberg vor fi puse în aplicare în mod deplin: vor trimite un grup naval să navigheze în apropierea Rusiei şi vor da socoteală Washingtonului că misiunile au fost îndeplinite, că ruşii au fost intimidaţi; Jens Stoltenberg ar trebui să înceteze să pretindă că este Chuck Norris. Stoltenberg ştie perfect că este inutil să intimidezi Rusia în Marea Neagră; a provoca a doua putere militară a lumii pentru a o atrage într-un confliuct armat nu este cea mai bună idee. (...) Chiar dacă apele Mării Negre sunt internaţionale, cred că ar fi bine să nu fie agitate...", a atras atenţia deputatul rus, informează Mediafax.