O dispută între SUA și Benjamin Netanyahu s-a acutizat, după ce liderul israelian a acuzat America și alții că „au renunțat să mai încerce să oprească Iranul să obșină arme nucleare”, scrie BBC News.
Secretarul de Stat american pune sub semnul întrebării adevărul acestei informații. Liderii republicani l-au invitat pe premierul israelian să se adreseze Congresului american săptămâna viitoare, ceea ce i-a înfuriat ăe democrați.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a avertizat împotriva înrăutățirii relațiilor dintre SUA și Israel, din cauza unei singure probleme politice. Anteriuor consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Susan Rice, a spus că vizita lui Netanyahu este „distructivă pentru realția bilaterală”.
În replică, Netanyahu a spus că SUA și alții au acceptat ca Iranul să dezvolte, gradual, în câțiva ani, capacitățile necesare pentru a produce material pentru armele nucleare. „Respect Casa Albă și pe președintele SUA, dar o problemă atât de importantă poate determina dacă noi vom supraviețui sau nu, și eu trebuie să fac tot posibilul pentru a preveni un astfel de pericol pentru Israel”, a spus el.
Miercuri seara, secretarul de Stat John Kerry i-a răspuns lui Netanyahu spunând: „S-ar putea să greșească aici”. Este prematur să criticăm negocierile nucleare cu teheranul. „Președintele a spus clar - nu pot să afirm mai ferm de atât - că politica este că Iranul nu va avea arme nucleare”, le-a spus Kerry senatorilor, la întoarcerea de la negocierile privind Teheranul, la Geneva.
Premierul israelian a fost invitat de președintele Camerei Reprezentanților, John Boehner, în ceea ce este perceput ca un reproș la adresa politicii lui Obama față de Iran. Netanyahu este de așteptat să vorbească în Congres despre Iran, ca și despre grupările militante islamiste. Tensiunile actuale au apărut în urmă cu mai bine de un deceniu, când programul nuclear al Iranului a apărut la lumină. În 2005, Iranul a fost subiect al Consiliului de Securitate al ONU, care a decis sancționarea sa și o rezoluție ce cere Teheranului să opreaască operațiunile de îmbogățire a uraniului.
SUA și alte puteri mondiale - așa numitul grup P5+1 - negociază cu Iranul pe programul său nuclear. Ei doresc să ajungă la un acord până în martie, dar Netanyahu se opune oricărui acord care i-ar permite Teheranului să aibă capacitatea în viitor de a construi arme nucleare.