Disputa dintre șoferi care încinge internetul de Crăciun: „Este sau nu este legal?”

Disputa dintre șoferi care încinge internetul de Crăciun: „Este sau nu este legal?” Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Este disputa momentului pe rețelele sociale, de Crăciun. Șoferii se întreabă dacă acest comportament este sau nu legal.

În perioada sărbătorilor de iarnă, mulți șoferi sunt cuprinși de spiritul Crăciunului și țin să arate acest lucru și celorlalți participanți la trafic. Aceștia își decorează mașinile în ton cu zilele de sărbătoare, cum ar fi coarnele de ren și nasul roșu, dar și luminițe.

Polițiștii de la serviciul rutier au făcut o serie de comentarii cu privire la obiceiul unor șoferi de a-și împodobi autoturismele cu coarne de reni și bot roșu, în ton cu sărbătorile de Crăciun. Aplicarea acestor decorațiuni au stârnit mai multe discuții în spațiul public, în special pe rețelele de socializare.

Mulți șoferi nu știu dacă există vreo prevedere legală care să reglementeze decorarea mașinii personale de sărbători. Mulți ar vrea să intre în spiritul Crăciunui dar se tem că vor fi amendați dacă vor da ochii cu vreo patrulă rutieră, în trafic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, după disputele pe rețelele sociale nu a mai durat mult până când cineva mai curajos a pus o întrebare direct pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Punctul de vedere al MAI pe acest subiect

Drept urmare, la întrebarea unui internaut care a dorit să știe dacă își poate pune, din punct de vedere legal, decorațiuni pe mașină, oficialii MAI au venit cu un răspuns foarte clar.

„Având în vedere că nu ați intervenit asupra caroseriei, sistemelor de frânare, dispozitivelor de iluminare și sonore etc. această decorare a mașinii dumneavoastră nu va fi sancționată de politie, poate doar vizual de participanții la trafic. Dar:

1. Dacă mașina este ren, vă asumați să fiți Moș Crăciun pentru toți?

2. Să știți că nu puteți depăși viteza legală, nu aveți prioritate în trafic și nici nu o să puteți parca oriunde…

3. Nasul poate să rămână roșu doar la mașină. Suntem convinși că ați înțeles diferența.

Coarnele de ren n-or să vă ofere niciodată siguranța în trafic. În concluzie, vă recomandăm să fiți mai preocupat de cauciucurile de iarnă, antigel, sistemul de dezaburire etc.

P.s. Vă readucem aminte că montarea luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate se sancționează cu amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte, adică între 870 și 1160 lei”, a fost răspunsul MAI postat pe pagina oficială de Facebook a instituției”, au transmis oficialii MAI pe un ton glumeț, cât să mai îndulcească amarul eșecului pe Schengen.

Pentru ce pot fi sancționați șoferii

Drept urmare, într-o interpretare mai prozaică, șoferii nu vor fi sancționați pentru coarnele de ren sau pentru nasul roșu.

În schimb, vor fi sancționați, conform art. 148 din Codul Rutier, dacă vor aplica pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale afișe, reclame publicitare, înscrisuri ori  alte accesorii. Este vorba despre acele decorațiuni care împiedică vizibilitatea șoferului ori a pasagerilor.

În astfel de cazuri, amenda este cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei, adică între 6 si 8 puncte, conform ziare.com.