Belgradul şi Zagrebul se află într-o nouă dispută, de data aceasta diplomatică, la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU, pe tema victimelor războiului de independenţă din 1991-1995.
Croaţia a cerut Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de la Haga să decidă că Serbia a comis genocid în oraşul Vukovar şi în alte părţi ale ţării, în 1991. Oficialii croaţi spun că sârbii refuză să accepte ideea genocidului care a avut loc pe teritoriul său. Vukovar a fost devastat în timpul războiului din anii 1991-1995, când a fost ocupat de sârbi. Serbia a deschis un contra-proces legat de expulzarea a 230.000 de sârbi din Croaţia, în 1995. Operaţiunea Furtuna Circa 20.000 de oameni au murit în timpul războiului de independenţă al Croaţiei, după dezmembrarea Iugoslaviei. Mai multe sute de locuitori din Vukovar au fost ucişi de armata iugoslavă şi forţele paramilitare sârbe, în 1991. Circa 2.000 de oameni au fost omorâţi patru ani mai târziu, în timpul contra-ofensivei croate, intitulată Operaţiunea Furtuna. Procesul Serbiei va începe la CIJ săptămâna viitoare. Relaţiile dintre cele două state vecine s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar în 2012 Serbia a fost extrem de nemulţumită când comandantul Operaţiunii Furtuna, Ante Gotovina, a fost achitat de către Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPI).
- Un fost ministru croat, judecat pentru crime comise în cel de-al Doilea Război Mondial
Negarea genocidului "Mulţi lideri politici din Serbia au continuat să nege faptele", a spus avocatul principal al Croaţiei, Vesna Crnic- Grotic. Ea a citat remarcile preşedintelui sârb Tomislav Nikolici din 2012, când el a negat faptul că s-ar fi comis un genocid la Srebreniţa, în 1995. Războiul din Croaţia s-a declanşat când sârbii din ţară s-au opus independenţei Croaţiei şi au dorit ca aceasta să rămână parte a Republicii Federale Socialiste Iugoslave. Avocaţii părţii sârbe au susţinut că acele crime oribile au avut loc, dar nu au "caracteristicile unui genocid". După prezentările făcute de cele două părţi, vor fi audiaţi şi martori. O decizie în acest caz este aşteptată la finalul acestui an sau la începutul anului 2015. Judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie urmează să decidă dacă unul sau ambele state se fac vinovate de genocid, incitare, comitere sau complicitate la genocid, în Croaţia, între 1991-1995. 263 de bărbaţi şi femei, majoritatea croaţi, au fost ucişi în Vukovar de membri ai miliţiilor sârbe.
- RĂZBOIUL DIN KOSOVO. Nouă sârbi, condamnați pentru crime de război