Turcia. Parlamentul de la Ankara a adoptat un proiect de lege care nu este deloc pe placul organizațiilor și persoanelor care luptă pentru drepturile animalelor.
Proiect de lege controversat în Turcia
Demnitarii din Turcia au votat un amendament care prevede eutanasierea câinilor comunitari, care sunt bolnavi sau agresivi. Organizațiile pentru drepturile animalelor se tem că în baza noii legi se va declanșa o campanie la nivel național pentru eutanasierea animalelor fără stăpân.
Cu toate acestea, Guvernul din Turcia neagă aceste lucruri și invocă faptul că obiectivul amendamentului constă în mutarea patrupezilor fără stăpân de pe străzi, în adăposturi. Totodată, puterea parlamentară a mai precizat că va demara mai multe proiecte pentru încurajarea adoptării animalelor.
Câinii periculoși și bolnavi vor fi eutanasiați
Legea a fost votată ca urmare a numărului tot mai mare de atacuri și ale cazurilor de rabie în rândul celor aproximativ patru milioane de câini vagabonzi care circulă liberi pe străzile din Turcia. Pe marginea acestui proiect de lege, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia vrea străzi sigure.
Concret, dispoziția care a generat indignare în rândul organizațiilor pentru drepturile animalelor stipulează eutanasierea câinilor care „reprezintă un pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor şi a altor animale, a celor cu un comportament agresiv ce nu poate fi controlat şi a celor care suferă de o boală contagioasă sau incurabilă şi a căror adopţie este interzisă".
„Turcia vrea străzi sigure”
Dezbaterile vor continua și în zilele următoare și cel mai probabil până la finalul acestei săptămâni legea va fi trimisă în forma finală pentru promulgare. Cu toate acesta, opoziția din Turcia a promis că va bloca aplicarea proiectului în cele două orașe pe care le controlează, Ankara și Istanbul, chiar dacă legea va fi promulgată.
La finalul săptămânii trecute, deputații care au votat împotriva proiectului de lege au protestat în Parlamentul turc purtând mănuși chirurgicale pătate cu o substanță care imită sângele, potrivit Agerpres.