ISU Vâlcea a ieșit în fața oamenilor, pentru a-i face conștienți de pericolele de pe drum și nu numai, cu un raport. Conform angajaților de la ISU, în ultimele 48 de ore, doar pe raza județului, au avut loc 54 de misiune. O cifră uriașă.
Raportul emis de ISU publicului larg este o raritate. De aceea, este important ca fiecare dintre noi să conștientizăm pericolul pe care îl putem produce în urma acțiunilor noastre. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care ISU a fost solicitat pentru accidente.
În ultimele 48 de ore, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" al Judeţului Vâlcea a gestionat 54 de misiuni.
Membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru 45 de situaţii de urgenţă.
Echipajele au intervenit pentru: 10 traumatisme, 7 accidente rutiere, 26 de diverse afecţiuni medicale şi două situaţii de asistare persoane.
După acordarea primului ajutor calificat, toţi pacienţii au fost monitorizaţi şi transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" al judeţului Vâlcea au intervenit în ultimele 48 de ore pentrustingerea a trei incendii de vegetaţie uscată, după cum urmează:
- un incendiu în localitatea Grădiştea unde a ars vegetaţia pe circa 1000 mp;
- un incendiu în localitatea Ghioroiu unde a ars vegetaţia pe circa 10 hectare de mirişte;
- un incendiu vegetaţie uscată în Drăgăşani (incendiu provocat de un arc electric pe malul drept al râului Olt, la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Acesta a fost stins în faza incipientă).
În două cazuri, cauza declanşării flăcărilor a fost folosirea focului pentru generarea incendiilor, autorii fiind neidentificaţi.
Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor, din perioadele caniculare, se produc la vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora stă neglijenţa cetăţenilor, recomandăm să se ţină cont de următoarele măsuri de prevenire:
- Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. - În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Dacă totuşi curăţarea terenurilor de resturi vegetale se face prin ardere, trebuie respectate următoarele reguli:
- trebuie să existe condiţii meteorologice fără vânt; - se face parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; - izolarea zonei de ardere prin executarea de fâşii arate care să izoleze zona faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole învecinate, instalaţii sau fond forestier; - desfăşurarea arderii se face numai pe timp de zi, în prezenţa unor persoane care să asigure supravegherea şi care să aibă la îndemână mijloace de intervenţie/stingere (lopeţi, tractor cu plug, cisternă cu apă, şi alte mijloace de primă intervenţie; - Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.