Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Româniri (CCIR), a cerut reforma imediată a organizării administrative a țării noastre. România nu-și mai poate permite să fie structurată, sub aspect administrativ, în cele 42 de județe, a avertizat el, cu ocazia relansării proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, debutat inițial în anul 2014. Economia țării noastre nu mai poate susține în mod real o astfel de organizare administrativ teritorială.
Se reformează România din punct de vedere al organizării administrativ-teritoriale?! Mihai Daraban a avertizat, în cadrul ședinței de relansare a proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, unde fondatorii vor să adune invitați care să reprezinte instituții relevante ale statului român și care să dezbată subiecte importante pentru buna funcționare a țării, că nevoia reală de susținere economică pentru județele actuale nu este nici pe departe îndeplinită.
România nu mai poate susține cele 42 de județe
Potrivit președintelui CCIR, România nu-și mai poate permite să rămână în aceeași formă a aparatului administrativ actual.
„România nu-și mai poate permite cele 42 de județe (41 + municipiul București). Economia reală nu-l mai poate susține. Trebuie să nu mai fie comune sub 5.000 de locuitori. Insist asupra nevoii de reorganizare a administrației. S-a culcat omul în județul Tulcea și se trezește în Constanța! Am dat doar un exemplu minor”, a declarat președintele CCIR, la relansarea „Pactului Pentru Fiscalitate”.
Mihai Daraban a explicat că în Constituție nu este precizat numărul de județe pe care România ar trebui să-l aibă. Potrivit Constituției, teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii.
Șeful CCIR accentuează nevoia de reducere a cheltuielilor
Președintele CCIR a criticat și demersurile îmbrățișate de Guvernul de la București, care în această perioadă, deși ar trebui să-și reducă cheltuielile, înființează diverse agenții.
„Statul trebuie să-și scadă cheltuielile. Tot apar diverse agenții, în loc ca Statul să-și reducă cheltuielile”, s-a exprimat Mihai Daraban, susținând că România mai are și o problemă legată de diplomația economică, care există, dar totodată lipsește cu desăvârșire.
„Noi încercăm să suplinim această diplomație prin mâini private. În Austria, cei 128 de reprezentanți comerciali în străinătate sunt angajații Camerei de Comerț. Au 15 atașați comerciali numai în România”, a spus Mihai Daraban, la reuniunea din cadrul proiectului „Pactul pentru Fiscalitate”.
„Un lucru este cert: dacă fiscalitatea noastră ar funcționa într-un mod predictibil și eficient, banii pierduți din evaziune și taxe necolectate, dar și beneficiile pierdute din investiții nerealizate, s-ar putea transforma în peste 3.000 de școli moderne sau în 2.366 de kilometri de autostradă, sau în 27 de spitale regionale, sau în 70.000 de locuri de muncă – toate acestea în fiecare an, spun organizatorii”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor proiectului amintit.