România. Mai multe chipsuri vor dispărea din UE. În aprilie, Comisia Europeană a discutat despre potențialul pericol al unor tipuri de chipsuri, iar acum a anunțat că va retrage din magazine mai multe sortimente considerate cancerigente din cauza unor ingrediente.
Mai multe chipsuri dispar din Europa
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat că chipsurile sunt periculoase dacă conțin oricare dintre cei opt aditivi interziși, care pot modifica materialul genetic uman. Aceste substanțe sunt acceptate în SUA, dar nu și în Europa. Cele mai periculoase chipsuri sunt cele cu aromă de BBQ, brânză afumată și cu aromă de pui.
Riscurile sunt mari
Consumul de chipsuri care conțin aditivi cancerigeni poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate. Acești aditivi pot modifica materialul genetic al celulor și pot duce la cancer. Ei sunt foarte toxici pentru organism.Consumul excesiv de astfel de aditivi poate provoca dureri de stomac, greață sau diaree. Unele persoane pot fi alergice la acești aditivi, iar riscurile sunt mari, potrivit știridiaspora.
Cât de periculoase sunt chipsurile
Chipsurile din comerț sunt foarte nesănătoase, au declarat nutriționiștii. Doar 15 chips-uri de mărime medie conțin 150 de calorii, 9 grame de grăsimi și 16 grame de carbohidrați. Chipsurile sunt prăjite în ulei de palmier și sunt extrem de bogate în grăsimi nesănătoase. O porție conține cam 12% din cantitatea zilnică recomandată de grăsimi, iar 5% sunt saturate.
Multe chipsuri conţin acid citric, un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant.Ele conțin și monoglutamat de sodiu, un potenţiator de gust şi aromă, care provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
Acesta nu este recomandat în cazul femeilor însărcinate, nu este recomandat la copii, la bătrâni, dar nici la cardiaci. Unele chipsuri conţin inclusiv clorură de potasiu, cea care este folosită în general în agricultură ca îngrășământ chimic și ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare.