Disneyland: Destinatia obligatorie pentru familiile cu copii

Disneyland: Destinatia obligatorie pentru familiile cu copii

Prezentatorul „Jurnalului” TVR, Mihai Radulescu, a petrecut un sejur la Paris impreuna cu familia si nu a ratat ocazia de a vizita parcul de distractii Disneyland.

Se confirma. Parisul este o reteta sigura de vacanta pentru orice cuplu din lume. Iar de cand a plusat cu Disneylandul, capitala franceza a devenit un obiectiv turistic obligatoriu pentru orice familie cu copii.

N-aveam, de altfel, niciun motiv sa ma indoiesc de succesul unui sejur parizian inca de cand acesta era in stadiul de proiect. Am avut, in timp, doua-trei ocazii de a ajunge in Orasul Luminilor. Au fost deplasari de serviciu si ce-am vazut am vazut pe fuga. Suficient insa pentru a ma convinge ca Parisul este nu doar metropola cu un farmec aparte, ci, probabil, orasul cu cea mai mare densitate de atractii turistice pe metrul patrat.

Singurul semn de intrebare - pentru noi, parintii, nu si pentru copii - era legat de faimosul parc de distractii din vecinatatea Parisului. Ne intriga unanimitatea opiniilor pozitive despre Disneyland si ne temeam ca nu cumva sa fie vorba de mult kitsch.

In lumea personajelor de basm

Din fericire, n-am vazut nimic de prost-gust in Disneyland. Din contra: risipa de imaginatie, locuri de legenda amenajate pana la cel mai mic detaliu, personaje de basm extrem de veridice, adrenalina in roller-coastere pentru toate varstele, efecte speciale in sali de cinema 3D, senzatii tari la show-uri de cascadorie, peste toate - multa muzica si lumina.

De la lumea acvatica a lui Nemo si a Piratilor din Caraibe pana la racheta din Misiune Spatiala  2, de la Pinocchio la Alba-ca-Zapada -  totul trebuie vazut. In ceea ce ne priveste, dupa doua zile in care ne-am impus un ritm de armata, am reusit sa bifam satisfacuti majoritatea atractiilor principale.

Din parcul de distractii, la Versailles

Mai era loc de multe altele, dar nu ne mai tineau picioarele - si nici punga...  Urma Parisul, cu pleiada proprie de atractii, mult mai costisitoare.

Copii si adulti, deveniti si noi copii pentru 48 de ore, ne-am despartit cu greu de taramul magic de la Disneyland. Am avut insa inspiratia unei tranzitii line, intrucat chiar a doua zi am beneficiat de o mare compensatie: Palatul Versailles, cu incaperile sale rafinate si gradinile de vis.

Farmecul Parisului

Au urmat patru zile in care am batut Parisul in lung si-n lat: cu metroul, cu vedeta rapida de pe Sena, dar cel mai mult cu piciorul.

Emblemele Parisului fiind arhicunoscute, m-as limita la a va impartasi primele „flash-uri” pe care memoria mi le serveste acum: viata de la terasele din Montmartre, spectacolul artistilor ambulanti de pe treptele Catedralei Sacre-Coeur; aglomeratia permanenta de la Luvru, din fata linistitei Mona Lisa si bucuria zgomotoasa a copiilor surprinsi sa constate ca, de oriunde ai privi-o, misterioasa femeie se uita la ei, porumbei care-ti ciugulesc din palma, in fata la Notre Dame; oameni intinsi la soare, pe peluza din fata primariei, intre care si amatori de rugby, atrasi de ecranele-gigant instalate aici, cu prilejul Cupei Mondiale; parizieni cu cartea-n mana, pe bancile de la Jardin du Luxembourg, explozia de lumini de la ore fixe, de pe Turnul Eiffel.

CAZARE

Preturi accesibile la cazare > Daca preturile hotelurilor din Parcul Disneyland vi se par piperate, puteti lua in calcul cazarea in statiunea Val D’Europe, care se afla la zece minute de mers cu autobuzul de Disneyland.

> Noi, fiind un grup mai mare, am optat pentru un apartament cu patru camere, la doar 160 de euro pe noapte, in Aparthotel.

> La Paris am ales Suite Hotel, din reteaua Accor. Hotelul este situat pe inelul interior al Parisului. Are camere mari, dotate cu tot ce trebuie si costa 100 euro camera, pe noapte.

RESTAURANT

O specialitate frantuzeasca, intre 15 si 20 de euro

> N-am fost la restaurante renumite, am preferat terasele unor carciumioare din Montmartre, care sunt mai scumpe, si din Cartierul Latin, unde mancarea este ceva mai ieftina.

>  Poti manca binisor specialitati frantuzesti cu 15-20 de euro, problema este la bauturi.

> Cel mai ieftin pahar de vin, de numai 250 mililitri, costa circa 5 euro!

> Bucataria frantuzeasca este una dintre cele mai apreciate din lume, avand feluri elaborate si rafinate.

SFATURI

Evitati Disneyland in weekend

> Pentru parcul de distractii va trebuie neaparat bilete de doua zile - 104 euro pentru adult si 86 pentru copil. Pentru o zi, tarifele aproape se injumatatesc - dar nu merita. Evitati weekendul, daca nu vreti sa stati numai pe la cozi!

> Daca mergeti mult cu metroul prin Paris,  este de preferat sa va luati permise cu zece calatorii, iesiti mult mai ieftin.

> Daca nu va planificati din timp calatoria, luati bilete de avion la cursele regulate. Pretul unui bilet dus-intors, pentru adult, este in jur de 340 de euro (cu taxa de aeroport inclusa).

Ne puteți urmări și pe Google News