Disney se cenzurează singur: Peter Pan, Pisicile aristocrate sau Doamna și vagabondul, interzise copiilor

Disney se cenzurează singur: Peter Pan, Pisicile aristocrate sau Doamna și vagabondul, interzise copiilor

Platforma de streaming Disney a eliminat de la profilul „Copii” marile sale clasice, deoarece unele scene ar putea fi percepute ca rasiste.

Disney se cenzurează singur. Unele dintre filmele cele mai iubite ale lui Walt Disney, disponibile pe plaftorma Disney+, conțineau deja mesaje de avertisment. Acestea îi puneau în gardă pe telespectatori cu privire la „descrieri culturale demodate”.

Însă colosul american a decis să meargă mai departe și să automutileze, scrie Valeurs Actuelles. Disney a decis ca unele dintre marile sale clasice să devină inaccesibile pe profilul „Copii”. Adică exact pentru cei a căror bucurie au fost create.

Printre filmele considerate toxice: Peter Pan, Doamna și vagabondul sau Pisicile aristocrate. Ele ar conține „clișee rasiste”.

Nici adulții nu le pot privi pur și simplu. Persoanele peste 18 ani sunt avertizate cu câte un mesaj prin care sunt puse în temă de pericolul la care se expun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă din octombrie, anul trecut, unele filme erau precedate de un avertisment „mai clar” cu privire la eventuale „stereotipe”.

După cum scria Figaro, mesajul difuzat înaintea filmelor este următorul:

„Acest program cuprinde descrieri negative și/sau rele tratamente la adresa anumitor popoare sau culturi.”

Avertismentul nu poate fi accelerat sau sărit. Toți cei care doresc să vadă filmele stigmatizate sunt obligați să le citească de la cap la coadă. Textul acestuia este redactat în colaborare cu mai multe asociații „specializate”.

Dacă vă întrebați de ce nu au eliminate pur și simplu scenele reprimabile, în stilul cenzurii comuniste, răspunsul este dat chiar de textul avertismentului:

„În loc să eliminăm acest conținut, dorim să recunoaștem impactul său nefast, să tragem învățămintele și să suscităm dialogul pentru a crea împreună un viitor mai incluziv.”

Altfel zis, privitorului adult i se cere mai întâi un exercițiu de vigilență, pentru a identifica scenele „vinovate”. Apoi, un exercițiu de analiză critică, pentru a înțelege ce este „nefast” în ele. În fine, să „tragă învățămintele”.

Disney se cenzurează singur. Se autoflagelează. Dar biciul ne lovește pe noi. Bucuria de a privi pur și simplu minunatele povești ale lui Disney, de a te lăsa furat de lumea lor, a dispărut. Să fim vigilenți! Dușmanul nu doarme niciodată!