Disidentul chinez Chen Guangcheng, care a reușit să fugă din arest la domiciliu și s-a adăpostit în sediul Ambasadei SUA la Beijing, a părăsit această clădire. Agenția China Nouă notează că guvernul de la Beijing ar fi cerut SUA să prezinte scuze Chinei pentru că l-a găzduit timp de mai multe zile pe disident.
UPDATE 2: Disidentul chinez spune că a părăsit Ambasada SUA la Beijing după ce autoritățile chineze i-au amenințat cu moartea familia. Chen Guangcheng a declarat, pentru Associated Press, că a plecat din ambasadă după ce a primit asigurări că va putea rămâne în China și va putea studia, dar a adăugat că acum îi este teamă pentru viața sa. El a vorbit cu ziariștii străini la spitalul unde a fost transportat, după o înțelegere prealabilă, despre care oficialii SUA au declarat că ”reflectă opțiunea sa și valorile noastre”. O prietenă a sa, Zeng Jinyan, activistă și ea, a declarat că Chen a preferat să rămână în China, pentru a-și proteja familia. Ea a precizat că în satul său natal, Shandong, Chen Guangcheng era așteptat de criminali periculoși înarmați cu bâte. UPDATE 1: Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, l-a contactat telefonic pe militantul chinez, care i-a spus acesteia, într-o engleză stricată: „Aș dori să vă îmbrățișez”. Disidentul chinez este ”teafăr şi sănătos” şi se află într-un spital din Beijing, unde primeşte îngrijiri medicale şi unde s-a întâlnit cu soţia şi copiii lui, a confirmat pentru EFE avocatul lui Chen. Anterior, agenția chineză Xinhua susținea că bărbatul ar fi părăsit sediul Ambasadei de bună voie și că ar fi fost transporat la unitate medicală din Beijing. Disidentul orb a reușit să scape de sub arestul la domiciliu în urmă cu șase zile, însă nu a confirmat până acum oficial faptul că acesta s-ar afla la Ambasadă. ”Relaţiile sino-americane nu ar trebui să aibă de suferit din cauza incidentului creat în jurul lui Chen Guangcheng'', un disident chinez nevăzător care militează pentru respectarea drepturilor omului, scrie cotidianul oficial chinez Global Times, editat în limbile engleză şi chineză,astăzi, în ziua sosirii la Beijing a secretarului de Stat american Hillary Clinton, relatează BBC.
Autorul articolului a încercat să minimalizeze gravitatea reclamaţiilor formulate de disident. ”Plângeri ale reclamatului care nu se adresează autorităţilor locale, ci ambasadei SUA nu afectează doar China, dar pun şi Statele Unite ale Americii într-o lumină nefavorabilă', insistă acelaşi editorial.
Chen Guangcheng, care luptă împotriva restricţiilor impuse de politica demografică a Beijingului şi a exproprierilor, a fugit de la domiciul din Shandong, unde fusese consemnat în 2010. Chen a postat vineripe internet un mesaj adresat premierului Wen Jiabao, în care deplângea brutalităţile fizice şi hărţuirile la care a fost supus el şi familia sa.