DISENSIUNE în Parlament: „Nu există un Guvern pe care să îl abilităm”

DISENSIUNE în Parlament: „Nu există un Guvern pe care să îl abilităm”

Deputaţii PNL au solicitat ca proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare să fie scos de pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților, însă propunerea a fost respinsă la vot.

Deputatul PNL, Victor Paul Dobre, a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, motivând că nu există un Guvern care să fie abilitat pentru a emite ordonanţe.

„Proiectul de lege a venit la Cameră ieri, la 17,30, a fost distribuit Comisiei juridice, dar la 17,45 comisia îl lua în discuţie şi aproba, moment în care la Palatul Cotroceni erau consultări în derulare, nu era nici măcar un premier desemnat, nu mai vorbesc că nici în acest moment nu avem un Guvern şi teoretic până joi se pot întâmpla multe, mai ales că inclusiv în grupul PSD sunt colegi care anunţă că nu vor vota Guvernul. De aceea propun scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că nu avem pe cine abilita. Nu există un guvern pe care să îl abilităm”, a explicat Dobre.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că Guvernul trebuie să fie abilitat să emită ordonanțe simple.

„Eu îi înţeleg grija colegului nostru, dar dacă ar fi puţin mai atent şi ar citi Regulamentul şi Constituţia în perioada vacanţei parlamentare, Guvernul de la acel moment trebuie să fie abilitat pentru a emite ordonanţe simple. Asta am făcut ieri. Comisia juridică a analizat proiectul de lege astfel încât începând cu 1 iulie, pentru că la 1 iulie Parlamentul intră în vacanţă, Guvernul de la acel moment trebuie să fie abilitat pentru a emite ordonanţe simple”, a replicat Iordache.

De asemenea, a intervenit și deputatul USR, Stelian Ion, a anunțat că va depune o plângere împotriva președintelui Comisiei juridice a Camerei, din cauză că acesta nu i-a permis să depună amendamente la această inițiativă legislativă.  

„S-a spus aici că pe perioada vacanţei parlamentare Parlamentul trebuie să delege Guvernul pentru a emite ordonanţe. Este absolut fals. Constituţia la articolul 115 spune foarte clar că Parlamentul poate adopta o lege specială. Poate dacă vrea, dacă consideră oportun. Este greşit să plecăm de la premisa că ea este obligatorie. Vreau să aduc la cunoştinţă colegilor că maniera de lucru, cel puţin în Comisia juridică, este absolut inacceptabilă. Ne-a venit acest proiect cu jumătate de oră înainte, am rugat colegii să facă în aşa fel încât să putem discuta şi vota în dimineaţa aceasta înainte de plen şi, evident, nu s-a acceptat. Mai mult, am încercat să depun amendamente personal şi am fost refuzat de domnul preşedinte Nicolicea, ceea ce mi se pare inacceptabil şi vom formula plângere în acest sens", a susţinut deputatul USR.

Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a proiectului de lege a fost respinsă cu 34 de voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”.