Premierul Marii Britanii David Cameron urma să se întâlnească, duminică, la Londra, cu președintele Consiliului European Donald Tusk pentru a discuta despre măsurile pentru limitarea afluxului de imigranți din UE în Marea Britanie la scurt timp după referendum, discuții care se anunță decisive în negocierile privind menținerea țării în Uniunea Europeană, informează Agerpres, citând AFP.
Donald Tusk a ajuns la duminică după-amiază la Londra însoțit de echipa sa de negociere: șeful său de cabinet, Piotr Serafin, secretarul general al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, și directorul general al serviciului juridic, Hubert Legal.
Tusk, care urma să cineze la Downing Street la invitația premierului britanic, ar putea prezenta începând de luni propunerile sale asupra celor patru puncte cerute de Cameron înainte de referendumul prin care britanicii vor trebui să se pronunțe cu privire la rămânerea sau nu a țării în UE până la sfârșitul anului 2017, a declarat o sursă europeană pentru AFP, relatează Agerpres.
Negocierile de duminică seara să axează pe o soluție alternativă propusă de Bruxelles la dorința Londrei de a impune un moratoriu de patru ani înainte de orice plată de ajutoare sociale către imigranții din UE care vin să lucreze în Marea Britanie. Această solicitare considerată "discriminatorie" și încalcă libera circulație a bunurilor și persoanelor, un principiu fondator al UE.
Londra a formulat în total patru cerințe pentru a menține Marea Britanie în blocul celor 28: să nu se facă discriminare față de țările care nu sunt membre ale zonei euro, să se pună accent pe competitivitate, restabilirea suveranității țărilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor naționale), precum și limitarea imigrației europene.
Donald Tusk a scris pe Twitter că va "prezenta soluții" la toate cele patru domenii în care Cameron dorește reforme și că nu va exista "niciun compromis asupra libertăților fundamentale".