Discursul de adio al preşedintelui George W. Bush| VIDEO

Liderul de la Casa Albă a admis că o parte din deciziile sale au fost controversate, dar corecte.

Preşedintele american George W. Bush a rostit joi un discurs de adio în care şi-a apărat acţiunile întreprinse în cursul celor două mandate ale sale, insistând pe măsurile de prevenire a unui colaps financiar şi pe protejarea Americii de un nou atac terorist.

Cu câteva zile înainte să predea oficial ştafeta prezidenţială democratului Barack Obama, Bush a încercat să prezinte drept succes o moştenire pe care mulţi istorici o cataloghează deja ca fiind cea mai dezastruoasă din toate timpurile. Obama va prelua un mandat împovărat de două războaie neterminate în Irak şi Afganistan, un conflict aprins în Gaza, economia naţională în recesiune profundă şi o imagine a ţării rău şifonată în străinătate.

„În faţa perspectivei colapsului financiar, am luat măsuri decisive pentru salvarea economiei“, a spus şeful administraţiei americane, adăugând că „rezultatul ar fi fost mult mai rău dacă nu am fi acţionat“ prin intervenţia masivă a guvernului, contrar principiului de piaţă liberă.

„Împreună, cu hotărâre şi prin multă muncă, vom reaşeza economia pe calea dezvoltării. Vom demonstra încă o dată lumii întregi elasticitatea sistemului american al liberei iniţiative“ , a declarat Bush, căutând să refacă încrederea populaţiei afectate de criză.

„Inamicii noştri sunt răbdători şi hotărâţi să lovească din nou“

Liderul de la Casa Albă a admis că unele dintre răspunsurile sale la atentatele din 11 septembrie 2001 sunt controversate, dar a spus că le apără în continuare şi-a reiterat doctrina, „cu noi sau împotriva noastră“, criticată vehement în străinătate. „Există dezbateri legitime legate de multe dintre aceste acţiuni. Dar nu pot exista dezbateri asupra rezultatelor. De şapte ani nu a mai fost înregistrat niciun atac terorist pe teritoriul Statelor Unite“, a subliniat Bush.

„Inamicii noştri sunt răbdători şi hotărâţi să lovească din nou. Binele şi răul sunt prezente în această lume, iar între cele două nu poate fi vorba de compromis“, a adăugat el.

Puţin mai devreme, într-o ceremonie de rămas-bun desfăşurată în sediul Departamentului de Stat, George W. Bush şi-a apărat şi politica externă - de la nepopularul război din Irak la crizele nucleare cu Iranul şi Coreea de Nord - apreciind, în concluzie, că administraţia sa a „făcut lumea mai liberă“.

La ieşirea din scenă, preşedintele SUA a apreciat că lasă moştenire o lume „mai liberă“ decât era în 2001, când a început primul său mandat

PREGĂTIRI

Washingtonul, sub asediu

Inaugurarea democratului Barack Obama ca prim preşedinte de culoare al SUA se va produce marţi, pe fondul unor măsuri de securitate fără precedent, menite a face faţă atât evenimentului, cât mai ales mulţimilor-record aşteptate. Potrivit Reuters, autorităţile americane estimează că la ceremonii, care durează trei zile, vor asista cel puţin 1,5 milioane de oameni. Departamentul american al Securităţii Interne a mobilizat zeci de mii de poliţişti, agenţi şi militari, pregătindu-se pentru o vastă gamă de scenarii „catastrofale“, de la atacuri cu arme chimice la ger. Dispozitivul a fost antrenat timp de peste un an pentru a face faţă oricărei ameninţări.

La parada inaugurală, Barack Obama va călători într-o limuzină blindată nou-nouţă, un Cadillac special pregătit, în faţa unei mulţimi de cel puţin 350.000 de oameni.

Discursul de adio al preşedintelui Bush, I parte

Discursul de adio al preşedintelui Bush, a II- a parte