Copiii din centrul de plasament consumau alcool și droguri, chiar dacă înainte de a ajunge aici aceasta nu se întâmplau, au reclamat abuzuri sexuale și lipsa accesului la toaletă pe timpul nopţii – adolescenţii folosind găleţile din dormitoare, lipsa accesului la hrană suficientă şi adecvată.
Sunt doar câteva constatări ale Centrului de Resurse Juridice care a vizitat în 2013 Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Str. Traian Lalescu nr. 3, Oradea, judeţul Bihor, aflat în subordinea DGASPC Bihor. Recomandarea CRJ a fost fără echivoc: închiderea de urgenţă a Centrului de plasament pentru copii cu probleme psihosociale: cazarea împreună a copiilor cu vulnerabilităţi diferite încalcă grav drepturile acestora şi contribuie la abuzarea copiilor mai vulnerabili de către cei mai puternici, contribuind la agravarea stării lor de sănătate mintală, fizică şi emoţională.
Abuzuri de neimaginat
După ce s-a contatat că 18 victime au fost abuzate au fost trimise în judecată 7 persoane: instructorii de educaţie Mirel Miheş, Adrian Iluţa, Adrian Costruţ, Romica Toader, Ovidiu Chişe şi Crinu Boier, acuzaţi, după caz, de abuz în serviciu şi purtare abuzivă, plus Călin Puia, directorul DGASPC Bihor, acuzat de abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare, pentru că, deşi ştia de incidentele din centru, nu le-a denunţat în timp util, în condiţiile în care Legea 272/2004, privind protecţia copilului, îl obliga să le reclame "de îndată". După deciziile de acum ale….Călin Puia trebuie repus pe funcție și va trebui să primească și bani. Aceasta cât că, liberalul Puia a avut parte de o așa-zisă cercetare disciplinară fiindcă ar fi direcționat bani publici spre firme de casă, acuzația venind chiar din partea conducerii CJ Bihor, dar și că și-a decontat studii la Universitatea București.
9 ani s-a judecat procesul de abuz asupra copiilor. Din 2016 până în 2020, procesul a stat La Judecătoria Oradea . Conform unei prevederi a Curții Constituţionale abuzul în serviciu poate constitui infracţiune doar dacă implică încălcarea unei legi. Instanța i-a achitat pe toți inculpații deoarece nu au putut fi încadrați la "încălcarea unor norme cu putere de lege”, iar pentru purtare abuzivă au primit pedepse ridicole:
Mirel Miheş şi Adrian Iluţă au fost condamnaţi la câte 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare, Adrian Costruţ, 1 an de închisoare, tot cu suspendare, Ovidiu Chişe amendă administrativă de 800 lei.
Călin Puia a primit avertisment pentru omisiunea de a reclama abuurile, și a fost achitat fiindcă instanţa a stabilit că nu există dovezi suficiente care să ateste că a abuzat de funcţia sa. Procurorii au cerut "condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu închisoare pentru fiecare dintre infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, pedepse care să fie executate în regim de detenţie", dar şi să fie obligaţi "la despăgubiri civile faţă de toate părţile civile", la Curtea de Apel Oradea.
Chiar dacă instanța a constatat că sunt "elementele de tipicitate ale infracţiunii", făptaşii nu pot fi traşi la răspundere pentru că pentru acestea "a intervenit prescripţia specială" încă din 2018, graţie unor decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale., iar magistraţii au fost obligaţi să aplice "legea penală mai favorabilă", care nu mai permitea tragerea la răspundere a celor 7 persoane care au şi fost achitate. Singura victimă care s-a constituit în mod legal va primidespăgubiri de 1600 euro. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, Bianca Firezar, instituție în subordinea căreia se află Protecția Copilului anunță că “domnul Călin Puia va prelua, din nou, funcţia de director”. Ba, va primi și salariile restante.
Tratamente rele, inumane, degradante, șterse cu buretele
La capitolul tratamente rele, inumane și degradante, concluziile inspectorilor CRJ erau înfiorătoare: “Mai mulţi adolescenţi au acuzat abuzuri fizice şi sexuale, precum şi ameninţări cu bătaia (declaraţii scrise colectate de DGASPC Bihor şi interviuri cu CRJ), privarea de libertate nejustificată pe timpul nopţii prin închiderea cu cheia a uşilor dormitoarelor, lipsa accesului la toaletă pe timpul nopţii – adolescenţii folosind găleţile din dormitoare, lipsa accesului la hrană suficientă şi adecvată – din declaraţii şi interviuri reieşind că au existat situaţii în care au fost ameninţaţi cu bătaia pentru că au mâncat o porţie de «salam de biscuiţi» sau că unul dintre educatori le-a mâncat gustarea, încătuşarea de către ofiţerii de poliţie a adolescenţilor care au consumat etnobotanice şi alcool, reţinerea în arestul poliţiei pe o durată de câteva ore şi lovirea de către un angajat al poliţiei locale, internarea în secţia de psihiatrie pentru adulţi a doi dintre adolescenţii din Centrul de plasament.
Mai mulţi beneficiari au acuzat că sunt tunşi foarte scurt atunci când nu respectă regulile instituţiei, ca pedeapsă”. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile inspectorilor Centrului de Resurse Juridice au făcut o vizită inopinată de monitorizare a modului în care sunt respectate drepturile copiilor din Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Str. Traian Lalescu nr. 3, Oradea, judeţul Bihor. Aceasta după ce reprezentanții organismul de monitorizare văzuse la un post național de televiziune că acolo sunt reclamate abuzuri asupra copiilor.
Chiar dacă vizita avea loc în cadru legal, în după-amiaza zilei de 30 octombrie 2013, reprezentanţilor CRJ nu le-a fost permisă vizitarea Centrului şi intervievarea copiilor şi a angajaţilor, din considerente legate de subordonarea instituţiei directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului – Bihor şi obţinerea permisiunii de a intra în instituţie din partea acestuia. Ziua următoare a fost invocată aceeași procedură chiar dacă inspectorii au făcut dovada că Protocolul de colaborare între MMFPSPV şi CRJ a fost transmis în avans tuturor DGASPC-urilor prin intermediul serviciului de poştă militară. Deja toate organele de control și cele în a căror subordine se afla Protecția Copilului Bihor erau sesizate, deoarece CRJ a transmis sesizări următoarelor autorităţi publice: Consiliului Judeţean Bihor; Avocatului Poporului şi Biroului Avocatului Poporului din Oradea;
Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, dar și Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Senat, Parlamentul României. De-asemenea, CRJ a transmis o plângere privind relele tratamente şi lipsa sesizării organelor de cercetare judiciară competente, Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, judeţul Bihor.