Directorul Delfinariului din Constanţa contestă legea lui Remus Cernea: “Acest deputat e ecologist extremist. Delfinii nu sunt torturaţi”
- Feri Predescu
- 9 mai 2015, 15:15
Iniţiativa legislativă a deputatului Remus Cernea privind protecţia delfinilor a iscat reacţii dure din partea directorului Delfinariului din Constanţa, Adrian Bâlbă.„Ce face Remus Cernea este un ecologism combatant, extremist. Delfinii se bucură când fac tot felul de giumbuşlucuri pe care în natură le fac fără să fie dresaţi. Nu sunt torturaţi”, susţine specialistul.
Proiectul de lege promovat de Remus Cernea impune măsuri de protecţie a delfinilor, să nu fie ucişi, capturaţi sau torturaţi. Parlamentarul propune intrezicerea spectacolelor cu delfini. „Excepţie face Delfinariul din Constanţa care îşi va putea continua spectacolele cu cei doi delfini existenţi, fără a mai putea fi achiziţionate alte exemplare” a declarat, pentru EVZ, Remus Cernea.La nivel mondial ar exista „o întreagă mişcare” prin care se cere desfiinţarea delfinariilor, numai la nivel european existând 56 de delfinarii care ar urma să fie închise. „Este o formă de tortură. E un destin deplorabil pentru o fiinţă maiestuoasă ca un delfin să fie ţinut în spaţii închise, când ei înoată 70 de kilometri pe zi”, a explicat deputatul de Constanţa. Peste 65 de parlamentari au semnat proiectul de lege iniţiat de Remus Cernea.
„Proiectul lui Remus Cernea limitează accesul la informaţiile despre natură”
Directorul Delfinariului din Constanţa, Adrian Bâlbă, este însă convins că proiectul de lege al deputatului Remus Cernea, „nu are cum să iasă”. După ce lucrările de extindere şi modernizare a Delfinariului, cu bani europeni, se vor finaliza la sfârşitul acestui an, în 2016 va fi achiziţionat un mascul care se va alătura, în spectacole, lui Chen Chen şi Ni-Ni. „Punctul de vedere al lui acestui deputat este să nu mai existe spectacole, să nu mai existe nici terapie cu delfini deşi în nicio ţară din lume nu este interzisă. Este un ecologism dus la extrem, dus din verde, în kaki. Este un ecologism care limitează accesul tinerilor, al copiilor în special, la informaţiile despre natură. Care nu pot să fie numai în cărţi. Trebuie să le şi vadă copiii. Şi pentru asta există grădini zoologice, delfinarii, acvarii”, argumentează Adrian Bâlbă.
Delfinilor le plac giumbuşlucurile
Suprafeţele de deţinere a delfinilor, la Constanţa, ar fi corespunzătoare cerinţelor europene şi americane. Directorul Delfinariului crede că parlamentarii, „care sunt oameni mari, şi ştiu ce au de gândit”, nu vor vota legea. „Dacă anumite elemente, considerate a fi de circ, vor fi scoase, este posibil să avem un spectacol fără muzică şi fără elemente de acrobaţie, care le plac delfinilor şi copiilor. Parlamentarilor le spun că delfinii se simt bine când fac toate astea. Ei se bucură când fac tot felul de giumbuşlucuri pe care în natură le fac fără să fie dresaţi. Nu sunt torturaţi delfinii”, subliniază Adrian Bâlbă. El îi cere lui Remus Cernea să se preocupe de delfinii „care sunt chinuiţi de foame” din cauza că Marea Neagră ar fi golită de peşti. „Şi nu avem o politică de menţinere sustenabilă a biofaunei Mării Negre. Ăsta ar fi un semnal de alarmă care ar trebui să fie tras de către acest deputat de Constanţa. El ar trebui să reprezinte marea, interesele noastre, că până la urmă suntem o comunitate în jurul Mării Negre”.