Directorul CIA avertizează: Vladimir Putin ar putea să folosească arme nucleare cu efect redus sau tactice. Ce semne a descoperit CIA

Photo 118488088 © Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

În timp ce războiul Rusia-Ucraina a intrat în cea de-a opta săptămână, Rusia a confirmat că nava sa emblematică din Marea Neagră s-a scufundat, ucrainenii felicitându-se pentru folosirea noii rachete antinavă Neptun. Ce consecințe pot apărea? Directorul CIA, William Burns, a avertizat public că ”SUA nu trebuie să trateze cu lejeritate posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare”. Într-un discurs public, directorul CIA a dat maim multe detalii

Eșecurile militare ale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei l-ar putea determina președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare cu efect redus sau tactice, a avertizat William Burns, directorul CIA. Vorbind la Georgia Tech, din Atlanta, Burns a spus: „Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială folosire a armelor nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus.”

Burns a adăugat că CIA a urmărit Kremlinul „foarte atent”, dar a spus că SUA nu au văzut încă semne că Putin se pregătește să folosească acele arme. Rusia are forțele nucleare în alertă maximă de când a început invazia sa pe 24 februarie 2022.

Nu este prima dată când apar astfel de avertismente. William Burns a făcut astfel de remarci ca răspuns la o întrebare a fostului senator Sam Nunn (D-Ga.), după primul său discurs public în calitate de director CIA.  SUA au avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, dar comentariile lui Burns au fost cel mai amplu avertisment public cu privire la potențiala amenințare a armelor nucleare.

CIA monitorizează atent

„Deși am văzut o poziție retorică din partea Kremlinului cu privire la trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut multe dovezi practice ale tipului de desfășurare sau dispoziții militare care ar întări această îngrijorare.” spuse Burns. „Dar urmărim asta foarte atent, este una dintre cele mai importante responsabilități ale noastre la CIA.”

Burns se referea la declarațiile lui Putin din timpul invaziei conform cărora punea forțele nucleare ale Rusiei într-o stare de alertă sporită. SUA nu și-au schimbat alerta nucleară ca răspuns la directiva lui Putin. Recent, Rusia a avertizat joi că ar putea muta arme nucleare în regiunea Mării Baltice, dacă Finlanda și Suedia ar adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Kremlinul devine nervos

Pe de altă parte, nervozitatea Krmelinului crește. Într-o notă diplomatică adresată administrației Biden, Rusia a avertizat SUA că ar exista „consecințe imprevizibile” dacă Washingtonul continuă să trimită asistență militară Ucrainei.

„Solicităm Statelor Unite și aliaților săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecințe imprevizibile pentru securitatea regională și internațională”, se arată în nota diplomatică, potrivit Washington Post. Miercuri, președintele Biden a autorizat 800 de milioane de dolari pentru asistență militară pentru Ucraina. Transportul va include o gamă largă de arme, inclusiv elicoptere și drone armate Switchblade, precum și echipamente medicale.

SUA nu intenționează să își pună capăt asistenței militare pentru Ucraina

Asta a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, pentru CNN, comentând rapoartele din presă conform cărora Rusia a cerut SUA să își înceteze sprijinul. "Rușii au spus unele lucruri în privat, au spus unele lucruri în mod public, dar nimic nu ne va descuraja de la strategia la care ne-am angajat", a spus Price.

Cu toate acestea, el nu a confirmat informațiile din presă conform cărora Rusia a cerut oprirea sprijinului SUA pentru Ucraina, într-o notă diplomatică către Washinton. Nici Rusia nu a confirmat oficial aceste rapoarte.

„Dacă afirmația de la Kremlin este că SUA și partenerii noștri din întreaga lume oferă asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari partenerilor noștri ucraineni, exact ceea ce au solicitat partenerii noștri ucraineni și că partenerii noștri ucraineni folosesc tocmai această asistență de securitate cu efecte extraordinare <...> ei bine, atunci suntem vinovați", a spus, ironic, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.