Directorul Camerei de Conturi Sibiu construiește ilegal

Directorul Camerei de Conturi Sibiu construiește ilegal

Emil Citrea, directorul instituției a cărei menire este de a verifica dacă instituțiile publice din județ cheltuiesc în mod corect și legal banii publici, are probleme cu respectarea normelor legale: imobilul aflat în construcție în baza unei autorizații obținute de el anul trecut nu respectă acea autorizație.

Este vorba de construirea a unui ”spațiu polifuncțional” lângă Hotelul Roberts, hotel care funcționează pe numele fiicei lui Citrea. Aceasta spune că, între timp, a preluat ea autorizația de construire și neagă lucruri evidente. Cum ar fi depășirea limitelor impuse prin autorizație. Fiica directorului Camerei de conturi neagă și existența unei amenzi de 10.000 de lei, dată pentru nerespectarea autorizației de construire, scrie turnusfatului.ro.

În chiar ultima zi din iulie a anului trecut, soții Emil Constantin și Paraschiva Citrea primesc autorizația de construirea numărul 577, eliberată pentru ”construire spațiu polifuncțional” pe strada Charles Darwin, la numărul 16. Respectiva construcție urma să fie ”lipită” de existentul Hotel Roberts. Autorizația eliberată de primărie pentru viitorul  imobilul cu demisol, parter și un etaj prevede că suprafața de teren ocupată urma să fie de 186 de mp. Pe cele trei niveluri, noul imobil care să completeze Hotelul Roberts ar fi urmat să aibă, în final, aproximativ 376 de mp, utilli, se mai arată în aceeași autorizație, se mai precizează în articolul publicat de turnusfatului.ro.

Ce a început să se ridice

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit planurilor elaborate de arhitectul Ion Ene, pe terenul de 539 de mp, urma să se construiască spațiul polifuncțional pe locul unei case de locuit lipită de hotel. În continuarea acestei noi clădiri urma o terasă peste parter cotinuată cu un balcon cu acces de la nivelul etajului. Pe locul ocupat de vechea curte urma amenajată o grădină cu gazon, bănci de odihnă și o fântână.

Lucrările au început în primăvara acestui an, iar primii care au sesizat că lucrurile s-ar putea să nu fie tocmai în regulă au fost vecinii. Unii dintre aceștia s-au simțit deranjați de faptul că la niciun metru de gardul lor, construcția care se ridica avea deja prevăzute două mari spații destinate unor ferestre. Așa s-a descoperit că, de fapt, ceea ce se construia ocupa tot terenul disponibil, procentul de ocupare al terenului apropiindu-se vizibil de 100% (în documentație este prevăzut un POT de 34,67%, în condițiile în care planul urbanistic prevede un POT maxim de 35%). În locul terasei și a balconului din proiect sunt ridicate ziduri cu geamuri mari, iar clădirea care ar – teoretic – ar urma să se limiteze la doar două niveluri peste sol are în lucru deja și stâlpii de susținere pentru etajul doi.

Controalele

Vecinii au sesizat autoritățile în mai. La începutul lui iulie, vine și primul răspuns al Serviciului public de Poliție locală, în cadrul căruia funcționează și Serviciul disciplina în construcții. ”Vă aducem la cunoștință că beneficiarul AC cu nr. 577/31.07.2013 nu a respectat documentația tehnică autorizată, motiv pentru care se va aplica o sancțiune contravențională pentru nerespectarea Legii 50/1991 (Legea construcțiilor – n.r.)”, au primit vecinii răspuns semnat de Adrian Aldea, directorul Poliției locale Sibiu.

Turnul Sfatului a solicitat completarea acestui răspuns. ”După efectuarea verificărilor la fața locului, Serviciul public de Poliție locală Sibiu a aplicat proprietarului acestui imobil o sancțiune contravențională pentru nerespectarea documentației tehnice aprobate, constatându-se nerespectarea regimului de înălțime al împrejmuirii și construcția unui corp de imobil care nu a fost avizat prin autorizația de construire nr. 577/31.07.2013. Cuantumul amenzii înscrise pe procesul verbal este de 10.000 de lei”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sibiu.

Fiica lui Citrea: ”nu și nu”

Turnul Sfatului a cerut, în scris, lămuriri atât de la reprezentanții Hotelului Roberts, cât și de la Emil Citrea, directorul Camerei de conturi Sibiu. Acesta nu a răspuns solicitării și nici nu a putut fi contactat telefonic. A răspuns la telefon, în schimb, Ianina Mihaela Roberts. ”N-am prea înțeles. Dumneavoastră îmi cereți planșe? Noi suntem în regulă cu autorizația. Nu știu de unde aveți astfel de informații cum că noi nu am fi respectat autorizația. Probabil de la vecini, însă noi nu am construit nimic pe lângă autorizație. Acum, pentru faptul că noi am cumpărat un teren în spate, se vor face modificări. Însă noi, ceea ce am construit, am construit pe autorizație”, a răspuns Ianina Roberts. Ea este unicul asociat al SC Reddison SRL, societatea prin intermediul căreia funcționează hotelul Roberts. Ea susține că, între timp, autorizația de construire a fost cesionată. ”Este adevărat, autorizația a fost emisă mai întâi pe numele părinților mei, deoarece ei erau proprietarii terenului de la numărul 16. Apoi, mi-au donat mie acest teren, iar eu am cesionat autorizația firmei Reddison. Vecinii nu au răbdare, au văzut că s-a ridicat ceva și au impresia că vor fi geamuri către ei. Nu sunt geamuri către dânșii, nu sunt în zona aceea geamuri. Nu am avut niciun fel de amendă, niciun fel de sesizare în legătură cu asta, pentru că nu am avut de ce. Trebuie să ai răbdare ca să spui «nu ai respectat autorizația» pentru că ți se pare ție că acolo va fi ceva”, a adăugat Ianina Roberts.

Când i-am precizat că informațiile referitoare la depășirea limitelor impuse prin autorizația de construire provin de la reprezentanții administrației locale, reprezentanta hotelului a continuat să nege. ”Eu nu am primit niciun proces verbal și nicio amendă, iar dumneavoastră vreți să publicați o știre care nu este verificată și de noi”, a replicat Ianina Roberts. După ce a văzut răspunsul administrației, aceasta a negat existența controlului. ”Acolo scrie că cuantumul amenzii înscris pe procesul – verbal este de 10.000 de lei. Asta nu înseamnă că poți să și eliberezi amenda până nu te asiguri că este corectă constarea. Or, dacă a existat o astfel de constatare nu este corectă. În primul rând, nu poți spune că am depășit un regim de înălțime la o clădire care nu a fost terminată și nu există niciun corp de imobil neavizat prin autorizație. Nu există așa ceva. Dacă a fost făcut vreun control, nu îmi dau seama cum a fost realizat. Poate s-au uitat de afară, așa au constatat”.

Declarațiile din trecut care nu mai sunt reale azi

Ridicarea Hotelului Roberts de către fiica lui Emil Citrea și soțul acesteia, cetățean american, a cunoscut o serie de discuții aprinse: vecinii din zona străzii Charles Darwin, unde a fost ridicat hotelul, au protestat împotriva deciziei administrației locale de a oferi spre folosință investitorilor o suprafață de 483 de mp din cei 1833 de mp ai părculețului de pe strada amintită. S-a ajuns chiar și la proces: la Tribunalul Sibiu, proprietarii imobilelor din zona parcului Darwin au câștigat, însă, după cum relatează presa vremii, sentința de la Sibiu a fost anulată la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde familia Roberts a fost reprezentată de Ion Rus, fost prefect al județului Alba. Interesantă este și declarația Ianinei Roberts, dată atunci ziarului Sibianul. ”Eu vreau să-mi construiesc pe pământul meu o pensiune, cu regim lacto-vegetarian. Nu va fi hotel, cum am tot auzit că se spune, ci o pensiune cu parter, două etaje și mansardă, deoarece am renunțat la planul inițial, pentru că depășea ca înălțime casa de vizavi și nu era legal. Nu se va fuma, nu se va bea, va fi totul liniștit”, declara Ianina Roberts la începutul lui 2006. În locul pensiunii discutate atunci, acum este un hotel cu șase niveluri, 27 de camere, două apartamente, restaurant, bar și o sală de conferințe.

Potrivit declarației de avere completată anul acesta de către Emil Citrea, acesta a acordat mai multe împrumuturi societății Reddison SRL. Din 2006 până în 2012, cele 14 contracte de împrumut însumează aproape 640.000 de lei.